Turska kompanija hoće da uloži 100.000 dolara U IZUM SRPSKIH STUDENATA, a naši ne daju pare za put!
Foto: Damir Dervišagić, Ilustracija

Ministarstvo odbilo da pomogne!

Turska kompanija hoće da uloži 100.000 dolara U IZUM SRPSKIH STUDENATA, a naši ne daju pare za put!

Turska je spremna da za izum naših studenata uloži 100.000 dolara, a naši im ne daju pare ni za put

Objavljeno:

Radoš i Staša imaju novca da se pojave u Turskoj gde bi sa njihovim stručnjacima razrađivali plan kako unovčiti pametno ogledalo, ali nemaju dovoljno za put i troškove petodnevnog boravka. Na put bi trebalo da krenu već sutra naveče.

Ministarstvo nauke i tehnologije RS juče je odbilo da ih finansira, uz obrazloženje da novac dodeljuju isključivo putem konkursne procedure i nakon stručne procene projekta, jer je tako propisano zakonom i jedino takva raspodela novca je pravedna i javna. Međutim, činjenica je da se konkursi često ne poklope sa terminom takmičenja, pa inovatori propuste priliku da otputuju i dokažu svoje znanje.

- Naše strateško opredeljenje Ministarstva nauke i tehnologije je podrška mladim istraživačima i inovatorima – rekli su u Ministarstvu i istakli da su za 3 godine isplatili oko 51.300 KM za najbolje ideje studenata i srednjoškolaca. Poređanja radi, ovogodišnji budžet ministarstva iznosi oko 6,8 miliona KM.

- U ministarstvu su nam predložili da novac tražimo od preduzeća, ako bi neko bio voljan da nas finansira – rekao je Budiša.

Besparica guši pametne

Radoš i Staša nisu jedina izvanredna deca koja zbog novca nisu mogla da otputuju na takmičenje ili sajam.

Srednjoškolci banjalučke Elektro-tehničke škole, koji su osmislili pametnu kuću u kojoj sve radi na dugme i daljinsko upravljanje, zbog finansija nisu mogli da otputuju ni do Novog Sada, a nadaleko čuveni zlatni banjalučki kuvari nekoliko puta su odustali zbog takmičenja, upravo zbog besparice.

Iako im je ostalo manje od 2 dana vremena, Staša Đurović se nada da će uspeti da pronađu donatore, otputuju u Istanbul i sa stručnjacima razrade i pokrenu svoj posao.

(Espreso.co.rs/ Blic.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.