Turska kompanija hoće da uloži 100.000 dolara U IZUM SRPSKIH STUDENATA, a naši ne daju pare za put!
Foto: Damir Dervišagić, Ilustracija

Ministarstvo odbilo da pomogne!

Turska kompanija hoće da uloži 100.000 dolara U IZUM SRPSKIH STUDENATA, a naši ne daju pare za put!

Turska je spremna da za izum naših studenata uloži 100.000 dolara, a naši im ne daju pare ni za put

Objavljeno:

Turska kompanija je spremna da u pametno ogledalo, izum studenata Radoša Budiše i Staše Đurović, uloži 100.000 dolara i pomogne im da osnuju svoju kompaniju, a resorno ministarstvo deci ne da novac ni za put.

Pametno ogledalo, koje je i alat i reklamni panel, ovi studenti usavršavali su mesecima, a ove godine prijavili su se na konkurs turske kompanije „Sente link“ i oduševili njihove stručnjake koji su poželeli da ovaj izum iskoriste i za svoje potrebe.

Laički rečeno, pametno ogledalo razume govorne naredbe, pa mu možete narediti da vam navije budilnik, napravi podsetnik i obaveštava vas o pristiglim obavezama, pa i da pretražuje internet na temu koju mu zadate.

Može da bude veličine televizora ili panela i da služi za reklamiranje.

- Kada je ogledalo uključeno, na njemu se mogu smenjivati reklame, a možete i da mu naredite da to sve skloni i da se, jednostavno, ogledate – pojasnio je Radoš Budiša, student druge godine fakulteta inženjerstva informacionih tehnologija.

Kaže da su ovom inovacijom oduševili Turke, koji su raspisali poziv za inovatore i ponudili im boravak u njihovoj kompaniji i unapređenje biznis plana.

Radoš kaže da su turski stručnjaci poželeli da takvo ogledalo postave i u svoje kancelarije, gde sada reklame i razne informacije prikazuju na televizoru, preko USB stika.

Devojka koja je zadužena za taj deo posla, priča Radoš, mora da se popne na merdevine visoke 2 metra i zameni stik sa novim informacijama, dok su njihovom ogledalu za taj posao potrebna 3 klika miša.

Radoš to slikovito opisuje ovako – iz vikendice u Kneževu, preko računara, možete da menjate reklame bilo gde u svetu.

- Prijavili smo se na konkurs „Sente linka“, poslali im kratak rezime projekta i oni su se zainteresovali za naš izum. Zaključili su da smo vredni da prođemo njihov program obuke i da imamo veliku šansu da osvojimo 100.000 dolara, koliko su spremni da ulože u naš početni posao i pomognu nam da osnujemo kompaniju u Americi, te da privučemo još klijenata – rekao je Budiša.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.