NEK OBJAVE KO JE I KAKO GRADIO FONTANU: Opozicija o "naprednjačkom projektu" vrednom DVA MILIONA EVRA!
Foto: Dragan Kadić

žestoko

NEK OBJAVE KO JE I KAKO GRADIO FONTANU: Opozicija o "naprednjačkom projektu" vrednom DVA MILIONA EVRA!

Ovo je poslednjih dana glavna tema u medijima

Objavljeno:

Muzička fontana paradigmatična je slika bestijalne osionosti aktuelnog režima iz više razloga. U naprednjačkom pohodu na Beograd i nameri da po svaku cenu u identitet prestonice ugrade svoje nakaradne zamisli, opet je potpuno ignorisana stručna javnost, a funkcionalnost kružnog toka na Slaviji svedena na najnižu moguću meru. Ovakvom rekonstrukcijom u računicu nisu uzete u obzir potrebe pešaka, a estradnim svetlosnim efektima fontane ozbiljno je ugrožena bezbednost učesnika u saobraćaju. Istovremeno, u ovom konkretnom slučaju, široko primenjenu naprednjačku politiku „Spolja gladac, a iznutra jadac“ najbolje će osetiti vozači, kojima će i dalje stradati točkovi automobila usled trošnih tramvajskih šina i rupa na kolovozu, tik uz ono što gradski čelnici nazivaju ponosom Beograda. Za skoro dva miliona evra koliko je koštao ovaj naprednjački poduhvat, moglo je da se reši mnogo gorućih problema u gradu. No, taj novac – novac građana – ponovo je završio u još jednom, beskonačnom nizu slučajeva burazerskog poslovanja i izigravanja propisa i zakona.

Svoju vulgarnost i besprizorno izrugivanje građanima, potvrđuju i time što na komentar novinara da fontana zbog saobraćaja nije pristupačna za pešake, kao i da neki građani smatraju da ovakvo šarenilo i kič nisu primereni Beogradu, Aleksandar Vučić odgovara: „Šta su mislili? Da peru noge u fontani?“, tj. aktuelni gradski menadžer Goran Vesić: „Kome se ne sviđa, ne mora da je sluša.“ Izgleda da stanovnicima okolnih zgrada i gostima hotela na Slaviji neće pomoći taj savet, a policajci koji učestvuju u ovom besmislu su, nakon čuvanja bilborda i plakata za vreme predizborne kampanje, dobili daleko ozbiljniji i odgovorniji zadatak – da čuvaju fontanu. Na prijave građana da je buka nesnosna i da normalan život u okolini fontane čini nemogućim, komunalna policija tvrdi da nije nadležna i da im ne može pomoći. Izgleda da je, posle fantomske policije koja (ni)je reagovala u slučaju Savamale, Beogradu potrebna nova – fontanska policija.

foto: Dragan Kadić

Tradicija je svuda u svetu da se u fontanu bacaju novčići i zamisli želja. Za tim ovde neće biti potrebe, jer je i u tom smislu ova fontana „napredna“: u nju je već bačeno dva miliona evra. Novac je (u)bačen, a želja koju je zamislila većina Beograđana jeste da iskoristimo prvu sledeću priliku da ugasimo muziku koju trenutna vlast svira. Ta prilika su predstojeći beogradski izbori, na kojima glasom ZA „Dosta je bilo“ građani mogu da budu sigurni da Slavija neće biti parada kiča i apsurda koje se stide, već urbano i funkcionalno uređen trg kakav dolikuje jednoj metropoli.

Dušan Stanković član Gradskog odbora „Dosta je bilo“

(Espreso.co.rs / Dosta je bilo)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.