NEK OBJAVE KO JE I KAKO GRADIO FONTANU: Opozicija o "naprednjačkom projektu" vrednom DVA MILIONA EVRA!
Foto: Dragan Kadić

žestoko

NEK OBJAVE KO JE I KAKO GRADIO FONTANU: Opozicija o "naprednjačkom projektu" vrednom DVA MILIONA EVRA!

Ovo je poslednjih dana glavna tema u medijima

Objavljeno:

Pokret "Dosta je bilo" na svom sajtu objavio je tekst o muzičkoj fontani na Slaviji, koja je poslednjih dana glavna tema u medijima, kako zbog novčanog iznosa koji je uložen u ovaj projekat, i "preplaćenosti" fontane, kako zbog estetskog dela, i napadne boje koja može da odvlači pažnju vozača, pa samim tim ugrožava bezbednost.

Tekst vam prenosimo u celosti:

"Projekat koji je svojom najavom pre oko godinu dana zvučao poput komedija apsurda, konačno je dobio epilog. Muzička fontana na Slaviji je svečano puštena u rad. Iako su mnogi građani ubeđeni da je skoro dva miliona evra poreskih obveznika moglo da se iskoristi na bolji način, sa time se ne bi složili oni koji su posao ugovorili, kao i oni koji su izvodili radove.

Jednostavnom pretragom, lako se može doći do sajtova kineskih kompanija koje vrše prodaju, projektovanje i montažu sličnih fontana za maksimalnu cenu od 200.000 američkih dolara. Objavljivanje rezultata tendera, kao i kriterijuma po kojima je izabrana kompanija od koje je fontana kupljena, zapušila bi usta svim zlim jezicima koji bi mogli da tvrde da se neko u ovaj posao ‘debelo ugradio’ i profitirao. Dok se to konkretno ne utvrdi, bar znamo ko je izvođač radova.

foto: Dragan Kadić

Kompanija PMC inženjering je ćerka firma Javnog preduzeća Jugoimport SDPR i registrovana je za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada. Na čelu PMC inženjeringa se nalazi direktor Nikola Vukanić koji iza sebe ima bogatu karijeru kako u rukovođenju javnim preduzećima (savetnik generalnog direktora JP Skloništa, direktor sektora za nekretnine JP Srbijašume, zamenik generalnog direktora Internacional CG, inače ćerke firme Geneksa) tako i u zloupotrebama službenog položaja komercijalnog direktora Ustanove Studentski centar Beograd. Za to delo, protiv Nikole Vukanića je u februaru 2005. godine podneta krivična prijava zbog sumnje da je oštetio Studentski centar Beograd za 13 miliona dinara. Da nesmetano nastavi svoju praksu mešetarenja, omogućile su mu verovatno i (prema pisanju medija) njegove rođačke veze sa Draganom Vukanićem, naprednjačkim predsednikom Gradske opštine Voždovac od 2010. do 2014. godine. Takođe, indikativna činjenica za javnost može da bude i to što je pomoćnik direktora kompanije PMC Inženjering sin bivšeg funkcionera SPS-a i bliskog Miloševićevog saradnika Milorada Vučelića, Branislav Bane Vučelić. Ako pređemo preko činjenice da je sama kupovina i izgradnja fontane plaćena nekoliko puta više od realne tržišne cene, nije zanemarljivo pitanje na koje takođe nismo dobili odgovor, a to je koliko će građani morati dodatno da izdvoje novca za godišnje održavanje složenog sistema cevi i prskalica od kojih se sastoji fontana, kao i u Srbiji uvek zanemarenog pitanja autorskih prava za muzičke numere koje se budu emitovale.

foto: Fonet
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.