SPINER JE POTPUNO ZALUDEO SRPSKU OMLADINU! A sećate li se čigre, jo joa, skočka, klik klaka, ljigavca...
Foto: Profimedia

dečija posla

SPINER JE POTPUNO ZALUDEO SRPSKU OMLADINU! A sećate li se čigre, jo joa, skočka, klik klaka, ljigavca...

Sabrali smo na jednom ,mestu najjednostavnije igračke za kojima je svet ludeo

Objavljeno: 10:16h

Klik - klak

Popularna igra klik-klak bila je omiljena tokom sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka. Dve drvene kugle spojene kanapima na metalni prsten satima su deci odvlačili pažnju.

- Štos je bio kada ga zakucaš da počne da lupa, da što duže lupa. Sve dok te kuglice ne izudaraju po ruci. Taj ludi klik-klak mi je izlupao ruke, koja glupost – kroz smeh priča Mirjana Ivanković (55).

Skočko

Od žice ili plastike, ovaj „hodajući“ feder „skakutao“ je niz stepenice, dok su deca kao omađijana gledala kako se smenjuju boje. Ono što je manje poznato je da je ova igračka otkrivena sasvim slučajno. Naime, pomorski inženjer Ričard Džons radio je na izgradnji monitora za napajanje bojnog broda. Dok je radio brojne eksperimente sa oprugama jedna je ispala i video je da je odskočila sa poda i skočko je rođen.

Ako idete na ovo ostrvo u Grčkoj, ovde je sve što treba da znate! (INTERAKTIVNA MAPA)

Loptica skočica

Osamdesetih na scenu stupa mala loptica koja je visoko odskakala od zemlje kada je baciš, bila raznih boja i za kojom je vladala opšta pomama. Mogle su se pronaći svuda, u svakoj bolje opremljenoj prodavnici, i prodavle su se kao alva.

- Svi su imali po nekoliko, i svaka loptica je bila različitih kombinacija boja ili šara, pa je bukvalno bilo nemoguće pronaći dve iste. Problem sa njima bio je u tome što bi se deca često njima i gađala, pa bi vrag odneo šalu, i što se veoma lako desi da se zagube kojegde u kući – rekao je Dušan Stanojević (23).

Ljigavac

Titula najbizarnije igračke bez sumnje se može dodeliti ljigavcu. Ljigava smesa veselih boja koja se kupovala u malim plastičnim bočicama lepila se ne samo za prste već je ostavljala haos na zidu, podu, stolu, ali i plafonu.

- Uglavnom su se, koliko se sećam, kupovali neki horor ljigavci - zelenkasto-plavičasta sluz u kojoj se nalazilo oko nekog čudovišta. Kod tih ljigavaca je na etiketi uglavnom bila Frankenštajnova (a ponekad i Drakulina) slika, pa je i oko verovatno bilo njegovo, ili smo bar mi klinci tako mislili. Dečaci su ih većinom kupovali da bi zadirkivali devojčice, a ja jer sam bio zaljubljenik u kultna horor čudovišta – seća se Nikola Radošević (26).

Spiner

foto: Profimedia

Neki novi klinci imaju spiner, naizgled besmislenu igračku za koju stručnjaci tvrde da ih smiruje i da je prvobitno osmišljena za decu sa autizmom, poremećajem pažnje i za one koji imaju problem sa anksioznošću. Za kratko vreme ova igračka koja se sastoji od dva ili više krakova, različitih boja i materijala, čija je jedina „fora“ to što se vrti, stekla je planetarnu popularnost i postala nešto što svi školarci, pa čak i odrasli, moraju da imaju.

(Espreso.co.rs / Blic)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.