SPINER JE POTPUNO ZALUDEO SRPSKU OMLADINU! A sećate li se čigre, jo joa, skočka, klik klaka, ljigavca...
Foto: Profimedia

dečija posla

SPINER JE POTPUNO ZALUDEO SRPSKU OMLADINU! A sećate li se čigre, jo joa, skočka, klik klaka, ljigavca...

Sabrali smo na jednom ,mestu najjednostavnije igračke za kojima je svet ludeo

Objavljeno: 10:16h

Svaka generacija ima neku svoju igračku koja neretko postaje simbol njihovog detinjstva i uspomena koje se uvek rado sećaju. Da nisu samo današnja deca opsednuta pomalo besmislenim i bizarnim igračkama, poput trenutno aktuelnog spinera, potvrđuju i starije generacije koje se sa nostalgijom u glasu prisećaju ovih bisera njhovog odrastanja.

SRPSKA KLOPA NA SVIM MERIDIJANIMA: Ovo su najbolji srpski restorani VAN SRBIJE!

Čigra

foto: printscreen/youtube/LXG Design

Istorijski najstarija igra nastala oko 3.500 godina pre nove ere, koja spaja sve zemlje sveta, ponovo je “vaskrsla” pedesetih godina prošlog veka, mada njena popularnost ne jenjava ni danas. Obično je ovalnog oblika sa špicastim vrhom i njena namena je da se što duže vrti. Nekada su pravljene od gline, keramike, dok se danas uglavnom mogu naći drvene i plastične. Najveća čigra na svetu nalazi se u Holandiji i ima neverovatnih 10 metara, dok najteža čigra na svetu ima 280 kilograma i nalazi se u Kini. Svetski dan čigri, uveden 2002. godine, u svetu se proslavlja druge srede u oktobru.

Jo - Jo

foto: printscreen/youtube/TTPM Toy Reviews

Jednostavna igračka datira još iz 500. godine pre nove ere, a svoj vrhunac popularnosti je dostigla polovinom prošlog veka. Sastoji se od dva diska iste veličine koji su odmaknuti nekoliko milimetara i povezani osovinom na koju je pričvršćen konopac. Igra jo-joom se odvija tako što se u ruci drži slobodan kraj konopca, a zatim se laganim trzajem ruke pušta da disk padne. Diskovi se počinju zajedno okretati namotavajući i odmotavajući konopac oko osovine. Zanimljivo je da je ova drevna igračka prvobitno nastala kao oružje za lov, a danas se održavaju razna takmičenja u vladanju jo-joom.

PROSLAVILI 66 GODINA MATURE! Ovi ljudi okupljaju se svake godine kako bi SLAVILI ŽIVOT! (FOTO) (VIDEO)

Klikeri

foto: sxc.hu/chelle2008

Bez klikera se pre 30-40 godina nije mogao zamisliti odlazak u školu, a kamoli veliki odmor. Bilo ih je raznih, staklenaca, mermeraca, plastikanaca, a igra se sastojala u tome da se kliker ubaci u rupu, a zatim i pogodi protivnik.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.