KAKO RAZMIŠLJA PROSEČNI SRPSKI MATURANT? Većina upisuje državni fakultet, I ZAČUDIĆE VAS KOJI!
Foto: Stefan Jokić/ Damir Dervišagić/ Nenad Orević

statistika kazala svoje

KAKO RAZMIŠLJA PROSEČNI SRPSKI MATURANT? Većina upisuje državni fakultet, I ZAČUDIĆE VAS KOJI!

Sve je više samostalnih odluka o budućem zanimanju, međutim, interesovanja budućih brucoša nisu u skladu sa potražnjom poslova na tržištu rada

Objavljeno:

Srpski studenti pred ispite kao ludi kupuju preparate koji im OPASNO UGROŽAVAJU ZDRAVLJE!

Navala na državne fakultete i dalje je velika, ali ipak manja od prošlogodišnjih ispitivanja. Približno 80 odsto ispitanih budućih brucoša planira da upiše državni fakultet, što je manji broj u odnosu na prethodnu godinu, kada je ovaj procenat išao i do 90 odsto.

Neznatan broj ispitanika izjasnio se da ni po koju cenu neće upisivati privatne fakultete, dok je približno 13 odsto njih potencijalno zainteresovano za školovanje u privatnim ustanovama, a svega 5 odsto ispitanih privatni fakultet vidi kao krajnju opciju, samo ukoliko ne uspeju da upišu željeni državni fakultet.

foto: Printscreen / prijemni.infostud.com

Pod pretpostavkom da su bili iskreni, najveći deo anketiranih maturanata ne bi prepisivalo na prijemnom ispitu i smatraju to izuzetno neprihvatljivim. Ipak, 13 odsto njih se izjasnilo da će ipak prepisivati na polaganju prijemnog ispita ukoliko za to bude bilo mogućnosti.

Kada se želje maturanata uporede sa analizom traženih zanimanja na sajtu Infostud poslovi, može se primetiti da interesovanja budućih brucoša nisu baš u skladu sa potrebama tržišta rada.

LUDILO U CENTRU GRADA: Maturanti MOKRI DO GOLE KOŽE, skaču po fontanama, PALE BAKLJE! (VIDEO)

Za medicinske nauke nedovoljna je ponuda poslova, iako je ovo jedna od najtraženijih oblasti za studiranja već duži niz godina. Sa druge strane, interesovanje maturanata za IT oblast, poklapa se sa potražnjom ovih kadrova na tržištu rada.

foto: Marina Lopičić

I na samom kraju, da sumiramo sve iznete podatke - ove godine je mnogo veće interesovanje za državne fakultete, posebno iz IT oblasti. Sve je više samostalnih odluka o budućem zanimanju, međutim, interesovanja budućih brucoša nisu u skladu sa potražnjom poslova na tržištu rada. Na prijemnom ispitu većina ispitanika neće prepisivati, ali ipak ima i onih koji će se osloniti na čari "Resavske škole".

U svakom slučaju, koju god odluku da donesu ili koji god uspeh da postignu na prijemnom ispitu, mi im želimo mnogo uspeha i tokom studiranja, ali i u kasnijem pronalaženju posla u svojoj struci, uz nadu da na prijemnom ipak neće prepisivati.

(Tijana Brkić)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.