KAKO RAZMIŠLJA PROSEČNI SRPSKI MATURANT? Većina upisuje državni fakultet, I ZAČUDIĆE VAS KOJI!
Foto: Stefan Jokić/ Damir Dervišagić/ Nenad Orević

statistika kazala svoje

KAKO RAZMIŠLJA PROSEČNI SRPSKI MATURANT? Većina upisuje državni fakultet, I ZAČUDIĆE VAS KOJI!

Sve je više samostalnih odluka o budućem zanimanju, međutim, interesovanja budućih brucoša nisu u skladu sa potražnjom poslova na tržištu rada

Objavljeno:

Završetak srednje škole predstavlja prvi korak ka zrelom dobu. Kao prvi zadatak dokaza zrelosti jeste odabir budućeg zanimanja. Mnogo je maturanata koji poseduju ambiciju za dalje školovanje i usavršavanje, te smo upravo iz tih razloga odlučili da proverimo koliki je procenat onih koji će svoje školovanje nastaviti, kao i da li se njihova interesovanja poklapaju sa potrebama tržišta rada.

foto: Shutterstock

Prema ovogodišnjim istraživanjima sajta Infostud, u kojem je učestvovalo 1.400 maturanata, 81 odsto njih planira da upiše fakultet po završetku srednje škole.

Dobijeni rezultati pokazuju da se na prva dva mesta i dalje nalaze medicina i informacione tehnologije, što je bio i prošlogodišnji trend. Na trećoj poziciji nalaze se ekonomija, bankarstvo i finansije, a za njima slede inženjerstvo, psihologija i pravo.

foto: Fonet / Nenad Orević

Druga kategorija su neodlučni, gde takođe preovladava interesovanje za ova zanimanja, a ovoj kategoriji interesantne su i vojne, bezbednosne i policijske nauke.

Studenti sprečili tribinu Žena u crnom na FPN! Zapevali "S Kosova zora sviće"! (VIDEO)

Visoke škole nisu toliko aktuelne kao fakulteti. Svega 3,4 odsto kandidata u startu se izjasnilo da želi da upiše neku od visokih škola, a 6,7 odsto njih samo u slučaju da ne uspe da upiše željeni državni fakultet.

Većina anketiranih budućih studenata samostalno je donosila odluke o studiranju, bez roditeljskog uticaja. Isključivo na osnovu ličnih interesovanja, ili u skladu sa najisplatljivijim zanimanjima.

foto: Printscreen/prijemni.infostud.com

U odnosu na 2016. godinu, finansijsko stanje je manje bitan parametar, što znači da nije presudan faktor kada je reč o izboru fakulteta / visoke škole.

Većina ispitanika, odluku o budućim studijama donelo je tokom viših razreda srednje škole, a 18 odsto njih je već u prvom razredu srednje škole znalo koja su njihova interesovanja. Takođe, tu su i oni koji su još u osnovnoj školi imali jasno definisano buduće zanimanje, ali njih je svega 14 odsto. Interesantno je da su ovi rezultati gotovo identični kao i istraživanja iz 2016. godine.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.