18.000 SRBA ŽALI SE GODIŠNJE NA DRŽAVNE LEKARE! Posetili smo domove zdravlja i pitali sugrađane ŠTA IM NAJVIŠE SMETA?
Foto: Zorana Jevtić, Thinkstock

da li ste i vi zadovoljni?

18.000 SRBA ŽALI SE GODIŠNJE NA DRŽAVNE LEKARE! Posetili smo domove zdravlja i pitali sugrađane ŠTA IM NAJVIŠE SMETA?

Lečenje u državnim bolnicama i domovima zdravlja ipak nije nemoguća misija, a u to su nas uverili i naši sugrađani

Objavljeno: 11:33h

Odavno je prevaziđena predrasuda da kod lekara najčešće odlaze ljudi u godinama, a da mladima "ništa ne može da zafali" stoga nemaju potrebe da često posećuju lekarske ordinacije. Ipak, kada pomoć zatreba, nisu baš lepa iskustva.

foto: espreso.co.rs

- Na pregled čekam mesec dana, na terapiju još mesec. Divota. Nisu posebno neljubazni ali nisu ni preterano zainteresovani da pomognu.Onako, ravnodušni su prema nama pacijentima. I, još jedna stvar, aparati kojima vrše terapije su istrošeni i slabi, i to mi je i sam doktor rekao. Na kraju ću ipak morati kod privatnika. Ja još to sebi mogu da priuštim, a šta da rade oni koji to ne mogu. Hteo sam da iskoristim što imam knjižicu. Baš "lepo" iskustvo. - prokomentarisao nam je vidno iznerviran mladić kojeg smo zatekli u čekaonici doma zdravlja na odeljenju ortopedije.

foto: Zorana Jevtić

Najčešći problem na koji se osiguranici žale jeste "nemogućnost obavljanja specijalističkih pregleda u državnim ustanovama", što uglavnom odvodi pacijente u ordinacije privatnika.

Međutim, mnogi to sebi ne mogu da priušte, stoga masovno podnose žalbe zaštitnicima prava pacijenata.

Ipak, jedino što se po tom pitanju može preduzeti jeste da se građani upute u proceduru kako da im se za pregled koji je obavljen u privatnoj praksi zbog nemogućnosti dolaska na red u roku od 30 dana, nadoknadi taj trošak.

I pored silnih procedura, i nezadovoljstva, postoje i jedna i druga strana priče. Ipak, kada se uzme u obzir da je znatno više zadovoljnih od onih koji to nisu, može se zaključiti da "nije baš sve tako crno", bitan je ugao posmatranja čitave situacije u našoj zemlji, i ne možemo se baš uvek osloniti na subjektivni osećaj. A do tada, "ko živ - ko mrtav".

(T. B.)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.