Idete u Pargu na letovanje? Prvi put na jednom mestu - sve što treba da znate o ovom letovalištu (INTERAKTIVNA MAPA)
Foto: Privatna arhiva

Espreso turistički vodič

Idete u Pargu na letovanje? Prvi put na jednom mestu - sve što treba da znate o ovom letovalištu (INTERAKTIVNA MAPA)

Odlučili smo da vas povedemo u obilazak grčkog bisera na Jonskom moru - ostaje samo da spakujete kofere

Objavljeno:

Produžite li dalje, spustićete se do prostrane Valtos plaze. Na nekim delovima je prekrivena sitnim šljunkom, a na nekim peskom. Mnogi posetioci smatraju da se najlepši deo plaže nalazi ispred Tango bara, gde je plaža pokrivena nežnim, sedefastim peskom. Boja mora je tirkizno zelena i čista toliko da ćete, koliko god duboko otišli, uvek videti peskovito dno.

Pre nego što pređemo na priču o cenama i aranžmanima, upoznaćemo vas sa još nekim atrakcijama koje morate posetiti u ovom mestu.

Ljubav na drugačiji način: Tajno ostrvo je raj za sve ljubavnike, ali ni oni neće znati gde su (FOTO)

Na brdu iznad Parge, tačno 8 kilometara udaljeno od nje, nalazi se još jedna tvrđava. Ukoliko niste došli kolima na letovanje, do nje će vas za 10 evra dovesti popularni vozić. I nju krasi fantastičan pogled koji se pruža na Pargu i okolne plaže, a kada je vedro, može se videti i ostrvo Krf, koje se nalazi preko puta Parge.

foto: Privatna arhiva

Još jedno mesto koje morate posetiti prilikom dolaska u Pargu je reka Aheron. Udaljena je od Parge 25 km, a osim kolima, može se posetiti i organizovanim ekskurzijama. Da podsetimo, reka Aheron u grčkoj mitologiji je predstavljala reku Stiks, kojom su se prevozile duše umrlih u podzemni svet. Danas ona nema tu konotaciju, već je, baš naprotiv, poznata kao bajkovito lepo mesto. Veoma je uzana i na kraju plitka, gotovo kao potok. Kako se krećete ka njenom početku, postaje sve dublja i brža, a oko nje se podižu visoke stene iz kojih se u mlazevima spuštaju minijaturni vodopadi.

Voda u njoj je izuzetno hladna, što obeshrabri neke od posetilaca da joj se prepuste, budući da je ne okružuje obala, već visoke stene, pa jedini put ka vrhu vodi kroz nju. Za avanturiste, ovde postoni mogućnost jahanja konja kroz reku, rafting, kajak i ostali sportovi. Bistra, bledo zelena boja vode je nešto što upotpunjuje ovaj bajkoviti prizor, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

foto: Privatna arhiva

Kada govorimo o cenama, Parga se ne izdvaja od ostalih grčkih letovališta. Aranžman se u predsezoni kreće od 45 do 180 evra sa autobuskim prevozom, dok u sezoni ne prelazi 300 evra. Ponuda je zaista velika, a vile su podeljene na one koje se nalaze iznad Valtos plaže, i one koje se nalaze iznad centra i gradske plaže. Tako da prilikom odabira aranžmana treba razmisliti da li vam je važnije kupanje na najlepšoj plaži, ili blizina šetališta i centra grada.

Na svakoj plaži nalaze se ležaljke koje se plaćaju - ne postoji mogućnost korišćenja ležaljke uz naručivanje pića iz kafića. Cene seta od 2 ležaljke sa suncobranom kreću se od 5 do 10 evra, ali niko vas ne uslovljava da ih koristite, budući da je ostavljen prostor na plažama na koji možete spustiti peškir.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.