Idete u Pargu na letovanje? Prvi put na jednom mestu - sve što treba da znate o ovom letovalištu (INTERAKTIVNA MAPA)
Foto: Privatna arhiva

Espreso turistički vodič

Idete u Pargu na letovanje? Prvi put na jednom mestu - sve što treba da znate o ovom letovalištu (INTERAKTIVNA MAPA)

Odlučili smo da vas povedemo u obilazak grčkog bisera na Jonskom moru - ostaje samo da spakujete kofere

Objavljeno:

Nedaleko od njih na Antipaksosu je prelepa snežno bela plaža sa čuvenom bledo tirkiznom bojom mora, gde se brod usidrava radi kupanja - plaža Voutoumi. Da, to je jedna od onih boja mora za koju niste sigurni da li se brodić pored vas leluja na vodi ili jednostavno lebdi u vazduhu.

foto: Privatna arhiva

Nakon kupanja se kreće u Gajos, mesto sa autentičnim slikovitim kućama uz obalu. Ako imate sreće, možda ćete tokom krstarenja ugledati delfine. Cena izleta je 20€ po osobi, dok se za decu do 10 godina ne naplaćuje.

Ako ste ljubitelji krstarenja, onda će vam se dopasti ponuda obilaska udaljenih jonskih ostrva. Izlet traje ceo dan. Iz Parge se putuje autobusom do Lefkade. Zatim iz mesta Nidri kreće krstarenje brodom oko Jonskih ostrva. Očuvana priroda, pejzaži, kristalno plavo, tirkizno more će vas svakako ostaviti bez daha. Svraća se na plažu Porto Katsiki ili Egremni koje se nalaze na Lefkadi, gde je moguće kupanje. Nakon toga se obilazi ostrvo Kefalonija, uglavnom grad Fiskardo, koji ostavlja neki poseban utisak. Nakon toga se obilazi i Itaka – čuveno Odisejevo ostrvo.

foto: Privatna arhiva

Tokom krstarenja moguće je videti i ostrva Meganisi, Skorpios, Plave pećine, kao i bezbroj majušnih nenaseljenih ostrvca. Ono što je važno jeste da se obilaze plaže do kojih je moguće prići samo sa mora, zbog čega odišu netaknutom prirodom.

foto: Privatna arhiva

Da se vratimo Pargi. Najveća i najlepša plaža koja je krasi, svakako je Valtos plaža. Ona je od centra udaljena jedno kilometar, i put do nje može biti pomalo težak, budući da joj se isprečilo dosta stepenika. Međutim, meštani su svesni toga, pa su duž celog puta postavljene suvenirnice u kojima svašta možete naći. A i put je tako lep i čaroban da i zaboravite na umor.

Konačno rešena misterija Atlantide? Italijan tvrdi da zna u čemu je kvaka (FOTO) (VIDEO)

Na vrhu tog prolaza između centra i Valtos plaže, sa leve strane nalazi se venecijanska tvrđava, koja potiče iz 11. veka, a služila je lokalnom stanovništvu da se brani od gusara i Turaka. Tokom istorije nekoliko puta je rušena i obnavljana. Danas, u mirno vreme, njene ruševine služe samo kao turistička atrakcija. Ono što joj daje posebnu čar jeste to što se nalazi na litici koja se namilosrdno spušta pravo u more, pružajući vam fantastičan pogled, kako na Pargu, tako i na širinu morskog prostranstva. Ceo doživljaj pojačava i blagi vetar koji neprestano duva.

foto: Privatna arhiva
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.