OTVORENO PISMO MINISTRU: Izjasnite se povodom peticije za ukidanje Darvina!
Foto: Fonet

ne možemo sami protiv neprijatelja

OTVORENO PISMO MINISTRU: Izjasnite se povodom peticije za ukidanje Darvina!

Direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević je u otvorenom pismu apelovao na ministra prosvete da se ipak oglasi o peticiji kojom se traži "ukidanje Darvina" u školama
Objavljeno: 16:27h

U pismu ministru se navodi da je i Savet Evrope doneo rezoluciju "Opasnosti od kreacionizma u obrazovanju", kao i da na reakciju ministra obavezuju i drugi međunarodni dokumenti. - Zabrinutost za status i ulogu nauke u našem društvu nije neosnovana. Pseudonaučne tvrdnje se danas šire daleko jednostavnije i brže nego što je to ranije bio slučaj. One do građana dopiru neposredno, oslanjaju se na ljudske strahove i slabosti, pri čemu se pod okriljem raznovrsnih debata rezultati viševekovnih istraživanja i tekovina ljudskog znanja nekritički stavljaju u isti rang sa poluistinama ili posvedočenim neistinama. Ponekad se čak skrivaju iza, inače neotuđivog, prava građana na veroispovest. Često sa ciljem da donesu finansijsku ili neku drugu dobit pojedinim grupama, pseudonaučne tvrdnje nanose trajnu štetu modernom društvu koje stremi razvoju - navodi se u pismu. Đorđević pismo zaključuje apelom i navodi da je i u medijima sve više prostora za pseudonauku, da se otvaraju pitanja kreacionizma, pogrešnog tumačenja evolucije (da je čovek nastao od majmuna), ali i da li je Zemlja ravna ploča.

- Građani koji su najpodložniji pseudonaučnim trendovima odbijaju da vakcinišu decu, u apotekama se prodaju homeopatski lekovi, u medijima se prezentuju nadrilekari, a u školama se čak i nauka predaje dogmatski. Funkcija naučne zajednice i obrazovnog sistema jeste da građanima pruži elementarne koordinate i oslonac u razgraničavanju sfera nauke i pseudonauke - piše u pismu.

Ministar je inače povodom ove peticije za Espreso kazao da nema ništa protiv nje, ali da smatra da je ta teorija jaka i planetarna.

- Nastavni planovi se neće menjati bar za sada. I ne postoji ova teorija samo u Srbiji, već u čitavom svetu. Ko smo mi da je sad oborimo ili revidiramo? - kaže Šarčević.

NEĆEMO UKIDATI DARVINOVU TEORIJU! Ko smo mi da je menjamo? KONAČNO ZRNCE RAZUMA U SRBIJI!

(Espreso.co.rs / B92)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.