OTVORENO PISMO MINISTRU: Izjasnite se povodom peticije za ukidanje Darvina!
Foto: Fonet

ne možemo sami protiv neprijatelja

OTVORENO PISMO MINISTRU: Izjasnite se povodom peticije za ukidanje Darvina!

Direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević je u otvorenom pismu apelovao na ministra prosvete da se ipak oglasi o peticiji kojom se traži "ukidanje Darvina" u školama
Objavljeno: 16:27h

Direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević je u otvorenom pismu apelovao na ministra prosvete da se ipak oglasi o peticiji kojom se traži "ukidanje Darvina" u školama.

Ranije, ministar Mladen Šarčević je rekao da se ministarstvo neće baviti spornom peticijom, dok je iz skupštinskog Odbora za obrazovanje najavljeno da bi to moglo da bude tema.

U pismu, Đorđević je naveo da je neophodno da ministar Šačević reaguje kako bi se zaštitili zakoni, nastavnici, naučnici i, na kraju, ideja obrazovanja.

- Najava da ministarstvo neće reagovati u ovom slučaju nema političku poruku, ali dugoročno nanosi trajnu štetu sistemu obrazovanja koje je zasnovano na nauci - navodi Đorđević.

Peticija je, kako navodi, izazvala javnu raspravu između uglednih naučnika u Srbiji i zagovornika kreacionizma i podseća na sličnu situaciju kada je tadašnja ministarka obrazovanja 2004. godine govorila o uklanjanju Darvinove teorije evolucije iz udžbenika.

Direktor CPN navodi da ta institucija afirmiše naučnu pismenost za sve građane Srbije i da se u tom poslu susreće sa raznovrsnim izazovima. - U društvu je sve prisutnija pojava da se naučno obrazovanje i kritičko mišljenje zanemaruju. Naše brojne aktivnosti se, međutim, dovode u pitanje onog trenutka kada nadležno ministarstvo nema stav o temeljnoj ideji sopstvenog nastavnog programa i samoj suštini sistema obrazovanja, koje, ponavljam, počiva na nauci - navodi se. Đođrević ističe da postoji program promocije nauke, koji je Vlada Srbije usvojila na inicijativu CPN, u kome se skreće pažnja na manjak komunikacije između istraživača, građana i donosilaca odluka.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.