JEDNOSTAVNO DO SUPER FOTKE: Slikanje za CV nije bauk, ali OBAVEZNO obratite pažnju na OVU STVAR!
Posao ilustracija, Foto: Profimedia

pRVI POSAO

JEDNOSTAVNO DO SUPER FOTKE: Slikanje za CV nije bauk, ali OBAVEZNO obratite pažnju na OVU STVAR!

Ovo su najbitnije stvari na koje treba da obratite pažnju prilikom slikanja za CV

Objavljeno:

Pisali smo o tome kako napraviti savršen CV, međutim, to da li ćete u njega uključiti fotografiju zavisi isključivo od vas, ali i od pozicije za koju aplicirate.

Recimo, ukoliko aplicirate za posao u inostranstvu, obavezno proverite pravilnik o slanju radnih biografija, jer postoje države koje strogo zabranjuju slanje fotografije unutar CV-ija. Često je jedan od razloga za ovu praksu štićenje kandidata od diskriminacije bazirane na rasi, starosti ili dobi.

Međutim, u određenim poslovima (stjuardese, glumci, modeli, muzičari) CV je nevažeći bez fotografije i odmah će biti eliminisan.

Zato je neophodno istražiti više o poslu, poziciji i politici firme u kojoj se prijavljujete, kako biste mogli da pošaljete adaptiranu biografiju koja odgovara njihovim standardima.

Uspešna žena, Žena, Poslovna žena, Posao
foto: Profimedia

Ukoliko vam treba nova fotografija za vaš online poslovni profil ili za CV, ovo su neke od smernica koje treba da pratite da osigurate kvalitetnu sliku.

Kako treba da izgleda slika?

Prilikom konkurisanja na posao, jedan od glavnih ciljeva je da prikažete sebe kao profesionalnu osobu koja se uklapa u "imidž" kompanije.

Fotografija treba da bude jasna i dobro osvetljena, a strogo izbegavajte fotografije sa neformalnim sadržajem. Sam format slike treba da bude takav da je visina slike veća nego širina.

Za pozadinu najbolje je izabrati neutralne boje poput bele i sive, koje neće odvlačiti pažnju od vas. Veoma važno je i osvetljenje slike, te je najbolje izbegavati previše tamne i mutne fotografije.

Slika treba biti izrezana tako da je fokus na vašem licu i gornjem delu tela, i poželjno je izbegavati slike koje su previše udaljene, ali i one koje su previše blizu lica.

Šta obući i kako pozirati?

Pored izgleda same fotografije, vaša odeća i poza mnogo će uticati na to kako vas budući poslodavac vidi. Obratite pažnju na položaj tela, ekspresiju, položaj ruku - ispravite kičmu, opustite ramena i budite vedrog lica - ovim ćete poslodavcima dati utisak osobe sa samopouzdanjem.

Što se odeće tiče, odaberite odeću koja odgovara profesiji za koju se prijavljujete. Generalno treba izbegavarti neformalnu garderobu, šarene dezene i upadljive uzorke koji skreću pažnju sa vašeg lica. Što se nakita tiče, on treba da bude diskretan i minimalan, a isto važi i za šminku i frizuru. Cilj ovih fotografija je da imate sveden, profesionalan i prirodan izgled.

Što se samog slikanja tiče, uz savete koje smo napisali, dovoljno je koristiti kameru vašeg pametnog telefona, ali ukoliko imate želju, postoje razni profesionalni fotografi koji su tu da vam osiguraju najbolju sliku za vaš poslovni profil.

Bonus video:

07:23

PADA NIVO GLOBALNIH INVESTICIJA U EVROPI, A U SRBIJI SE ODRŽAVA! Eksperti o velikom odskoku naše zemlje kao poslovne destinacije

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.