UZ OVAKAV CV LAKO ĆETE NAĆI POSAO: Kako napisati ODLIČNU RADNU BIOGRAFIJU?
CV, Foto: Profimedia

Lako do posla

UZ OVAKAV CV LAKO ĆETE NAĆI POSAO: Kako napisati ODLIČNU RADNU BIOGRAFIJU?

Kako napisati CV kojim ćete privući poslodavce? Evo najvažnijih saveta

Objavljeno: 15:29h

Curriculum vitae, poznatiji kao CV, je radna biografija u vidu dokumenta koji opisuje radno iskustvo, ali i kvalifikacije osobe koja ga piše.

Imati dobar CV je veliki korak na putu do zaposlenja, kako upravo on privlači poslodavca, a vas izdvaja od konkurencije. Ovo su najvažnije stavke na koje treba da obratite pažnju prilikom sastavljanja CV-ija.

Format CV-ja

Sam izgled CVija treba da bude jasan i profesionalan. Standardni format za Cv je jedna do dve stranice A4 formata. Veličina fonta je obično 10 do 12, a za font je najbolje opredeliti se za neki od osnovnih fontova (dakle izbegavajte fontove poput Papyrus-a). Izgledu može da doprinese i "boldovanje" slova, naslova i podnaslova za različite sekcije.

Kompjuter, Laptop, Rad, Posao, Oči, Vid
foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

Podaci i fotografija

Na samom vrhu neophodno je napisati svoje ime i prezime, mejl adresu, broj telefona u slučaju da poslodavac želi da vas kontaktira. Odmah ispod osnovnih informacija, napišite kratku biografiju o sebi ( dve do tri rečenice). Ovde treba istaknuti svoje ključne osobine i kvalifikacije za posao.

Fotografija nije obavezan element CV-ja, ali ukoliko je stavljate, vodite računa da na fotografiji delujete poslovno i da ostavljate pozitivan utisak. Ovo znači da privatne slike sa mora ili iz izlazaka nisu dobra opcija. Poželjno je da pozadina bude jednobojna, što pomaže "čistom" izgledu CV-ija.

Obrazovanje

Ovde navodite sve relevantne stepene obrazovanja, od osnovne škole, do fakulteta, gde obavezno uključite godine tokom kojih ste studirali ili završavali školu, kao i modul studiranja ukoliko je to primenjivo ( npr. ukoliko ste završili Filozofski fakultet neophodno je napisati konkretne studije koje ste završili). Ovde možete napisati i dodatne sertifikate koje ste dobili, a na samom vrhu bi trebalo da se nalazi poslednji stepen obrazovanja, kako bi bilo lakše za razumevanje.

Diploma
foto: Shutterstock

Radno iskustvo

Ovde navodite radno iskustvo relevantno za vašu karijeru, obrnutim redosledom, dakle na samom vrhu treba da se nalazi vaš trenutni/poslednji radni odnos. Pored naziva kompanije obavezno navedite i period zaposlenja, ali i osnovna zaduženja i tačan opis posla koji ste obavljali, kako bi poslodavac imao jasan uvid u vaše kvalifikacije.

Kompjuter, Žena, Rad
foto: Stock Shutterstock

Ukoliko nemate radno iskustvo uvek možete navesti neke druge aktivnosti ili dostignuća. Recimo, ukoliko ste imali praksu tokom studija, ili ste se bavili volonterskim radom, bili deo projekta ili učestvovali u organizaciji raznih događaja, obavezno to i navedite.

Kvalifikacije

Izdvojte ključne veštine i kvalifikacije koje posedujete, a smatrate ih primenjivim za poziciju koju tražite. Ovde pišite vaše znanje rada na kompjuteru, poznavanje stranih jezika, ali i tehničke veštine koje bi mogle da pomogu. Obavezno navedite i nivo znanja, naročito u poznavanju jezika (početni A, srednji B i napredni C).

Hobiji, interesovanja i ostale veštine

Uživate u grupnim sportovima? Obožavate umetnost i često posećujete kulturno-umetnička mesta? Bavite se muzikom? Ovo su sve stvari koje mogu da budu unutar vašeg CV-ija. Recimo, bavljene sportom može da pokaže poslodavcu da ste timski igrač, ali ovde treba paziti o informacijama koje delite - ne morate napisati sve o vama, već samo one validne informacije za potencijalno zaposlenje.

Pismo preporuke i referentne osobe

Ukoliko imate pismo preporuke sa prošlog posla, ili kontakt osobe koju mogu kontaktirati, informacije o njima možete napisati u CV-iju, kako biste dobili preporuku za zaposlenje.

Obavezna revizija

Kakav utisak ostavite na poslodavca utiče i izgled radne biografije. Pazite na gramatiku i pravopisne greške. Rečenice treba da budu kratke i jasne, bez previše prideva, a najbolje je pobrajati kvalfiikacije po stavkama, kako bi izgled CV-ija bio uredniji. Prilikom slanja CV-ija Neka ime fajla bude vaše ime i prezime CV.

cv
foto: Printcsreen

Jezik na kome je CV napisan?

Praksa je da se CV šalje na onom jeziku na kome je oglas napisan, dakle pametno je imati CV i ja srpskom, ali i na engleskom jeziku.

Ukoliko budete sledeli ove korake, siguno ćete imati CV koji će zadiviti vaše poslodavce i povećati šanse za dobijanje željenog posla.

Bonus video:

01:30

ZA OVAJ POSAO VAM NE TREBA NI SREDNJA ŠKOLA, A PLAĆEN JE ODLIČNO! Suvlasnica kompanije: Prijava je jednostavna, potražnja ogromna

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.