DA LI STE SIGURNI DA ZNATE BAŠ SVAKI DETALJ IZ TITOVE BIOGRAFIJE? Za jedno se mnogi ZAČUDE kad prvi put čuju
Tito, Foto: Printscreen/Youtube/BRITISH PATHÉ

Biografija

DA LI STE SIGURNI DA ZNATE BAŠ SVAKI DETALJ IZ TITOVE BIOGRAFIJE? Za jedno se mnogi ZAČUDE kad prvi put čuju

Josip Broz Tito bio je jugoslovenski vojni lider i državnik.

Objavljeno:

Rođen je 7. maja 1892, koji se slavio kao Dan mladosti, i bio je ključna figura u osnivanju SFRJ - Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, koja je postojala od kraja Drugog svetskog rata pa sve do 1992. godine.

Rođen je u tadašnjoj Austrougarskoj, od oca Hrvata i majke Slovenkw, bio je austrougarski vojnik, a nakon Oktobarske revolucije vratio se u tadašnju Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovena i priključio se Komunističkoj partiji Jugoslavije.

Tito je postao poznat kao partizanski lider koji se borio protiv nacističke okupacije Jugoslavije. Igrao je ključnu ulogu u oslobođenju Jugoslavije i pokretu otpora. Stekao je veliku slavu kao vođa Pokreta nesvrstanih, uz Nehrua, Sukarna i Nasera.

Tito i Kraljica Elizabeta
Tito i Kraljica Elizabetafoto: Profimedia

Na drugom zasedanju AVNOJ-a u bosanskom gradu Jajcu 29. novembra 1943. godine postavljeni su temelji druge, socijalističke Jugoslavije, a Tito je proglašen za maršala - najviše vojno zvanje u jugoslovenskoj vojsci.

Bio je generalni sekretar Saveza komunista Jugoslavije, da bi kasnije postao i premijer Jugoslavije (1943 - 1963), a potom i predsednik (kasnije doživotni predsednik) 1953. godine.

Jugoslovenski socijalizam

Ono što je bilo specoifično za Titovu vladavinu je posebna forma socijalizma - samoupravni socijalizam. To je predstavljalo radničko upravljenje firmama i radnim mestima. Radničkim samoupravljanjem se negirala uloga države u vođenju privrede.

Važio je za narodnog heroja, bio je veoma cenjen u Jugoslaviji, a tokom svog života primio je mnoge zasluge i nagrade, uključujući i Nehru nagradu za mir.

Kult ličnosti koji ga je definisao kao apsolutnog vođu, ali i autoratizam sa velikom cenzurom medija, su učinili Tita najvećoj figurom bivše Jugoslavije. Bio je uvažavan od strane svih svetskih lidera, a sa mnogima je gajio i blisko prijateljstvo.

Tokom njegove vlasti, Jugoslavija je postala popularna destinacija za filmske ekipe, a neki od filmova koji su snimani su Bitka na Neretvi, Konformista Bernarda Bertolučija i mnogi drugi.

Pored njegovog aktivnog političkog života, dosta se pričalo i o njegovom privatnom životu.

Imao je pet žena. Zanimljivo je da su bile različitih nacionalnosti -prva je bila Ruskinja, druga Slovenka, treća Nemica, a četvrta i peta su bile Srpkinje.

Jovanka Broz
foto: Sven Simon / United Archives / Profimedia

Najpoznatija je svakako Jovanka Broz, rođena Budisavljević, peta Titova supruga, treća sa kojom se venčao.

Sa Titom se prvi put susrela 1944. godine u Drvaru. Kasnije je postala Titova sekretarica i ljubavnica. Oni su se venčali 1952. godine i sve do polovine 1970-ih su živeli u skladnom braku.

Takođe, Tito je bio poznat po luksuznom načinu života, imao je mnogobrojne vile i kuće, a letovalište na Brijunima bila je njegova letnja rezidencija, gde i dan danas možete da vidite njegovog papagaja Kokija, koji je prva atrakcija. Bio je veliki ljubitelj prirode i zalagao se za očuvanje iste, a Brijuni su postali i Nacionalni park.

Koki
Kokifoto: Printscreen/Youtube/24sata

Voleo je sport i umetnost, a ova poznata pevačica mu je bila miljenica. Takođe strast mu je bila i lov, a neki izvori tvrde da je imao veliku kolekciju lovačkog oružja

Preminuo je 4. maja 1980. godine u Ljubljani, a nakon njegove smrti Jugoslavija je prošla kroz teško razdoblje koje kulminiralo ratom, a ultimativno i raspadom SFRJ. Sahranjen je u Kući cveća.

Bonus video:

05:14

TITO SE POTRUDIO DA SE NJEGOVA SRBOUBILAČKA BIOGRAFIJA NE ZNA! Istoričar Cvetković: Ovaj momenat je po Brozovoj želji IZBRISAN

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.