NE, NIJE JOVANKA: Ova TITOVA LJUBAVNICA mu se klela u sve, najviše ju je voleo, a na kraju je zakopao PORED PSA
Foto: A2227 Heinrich Sanden / DPA / Profimedia

KAKVA PRIČA!

NE, NIJE JOVANKA: Ova TITOVA LJUBAVNICA mu se klela u sve, najviše ju je voleo, a na kraju je zakopao PORED PSA

Tito je 29 godina mlađu Davorjanku upoznao uoči rata

Objavljeno:

Davorjanka Paunović Zdenka (Kučevo, 19. januar 1921 — Golnik, kod Kranja, 1. maj 1946) bila je studentkinja, učesnica Narodnooslobodilačke borbe i nevenčana supruga Josipa Broza Tita. Davorjanku su u porodici od milošte zvali „Dara” i „Darica”.

Davorjanka - Zdenka Paunović, bila je lični kurir vrhovnog komandanta, a mnogi veruju da je bila najveća Titova ljubav. Njihova veza je započela pre rata kada je postala njegova sekretarica. Nakon okupacije Zagreba, preselili su se u Beograd, gde se njihov poslovni odnos pretvorio u nešto više. U Foči, 1942. godine, rodila mu je sina i dala mu ime Slaviša. Međutim, zbog ratnih okolnosti, poverila je sina na čuvanje jednoj odgojiteljskoj porodici.

"Tito je 29 godina mlađu Davorjanku upoznao uoči rata. Postala mu je sekretarica, a nakon okupacije Zagreba, preselili su u Beograd. Tu se njihov poslovni odnos pretvorio u nešto drugo" ispričao je beogradski istoričar Čedomir Antić.

"Par je proveo zajedno najteže ratne dane, bili su skupa u doba najvećih borbi, a kad mu je Titu u posetu u Glavni štab stigla Herta Haas, njegova prva nevenčana supruga, odmah joj je postalo jasno da Davorjanka i Tito zapravo žive zajedno", nastavlja Antić koji tvrdi da je zapravo Davorjanka bila njegova najveća ljubav.

Pisac Vladimir Arsenijević kaže da ga Titova ljubav prema Zdenki, kako ju je zvao, ne čudi: "Ona je imala klasičnu lepotu koja je odgovarala onom što je Broz očekivao od žene. S druge strane, Tito je odisao seksualnošću koja je prerasla njegove lične odnose. Taj njegov odnos prema masama imao je takođe erotičnost kakvu promovišu svi veliki lideri", kaže on.

Prva godina Drugog svetskog rata zapravo je bila godina njihove najstrastvenije ljubavi, ali i najstrastvenijih svađa. Antić kaže da je među partizanima bio propagiran moral u kom nije bilo mesta za privatne i lične odnose, ali da su jednom prilikom sve čuli, čak i vođenje ljubavi, pa su se pokupili i otišli. "Davorjanka i Tito živeli su u partizanskom logoru, gde nije bilo privatnih odaja i sve razgovore i ostale odnose su mogli da čuju i drugi, bez obzira koliko lični bili."

Jednu takvu anegdotu ispričao je i bivši slovenački partizan Franc Leskošek. Njegovu delegaciju Tito je jednom pozvao na sastanak.

"Stražar ispred Titovih vrata rekao mi je: Možete ući, Tito vas čeka'. Kad smo ušli u sobu u njoj nije bilo nikoga. Iz susedne prostorije čuli su se uzdasi i krici praćeni jakom škripom kreveta. Krici su postajali sve glasniji, a škripa kreveta sve jača. Izgledalo je da će se krevet raspasti, a osoba u jaucima izdahnuti. Rekao sam drugovima da izađemo vani i prošetamo jer ko zna kad će sve to završiti. Nakon šetnje, zatekli smo u sobi svežeg i raspoloženog Tita. Pogledao je na sat i rekao: "Ne smeta što ste zakasnili, ja sam obavljao neke važne i neodložne poslove."

Posle Davorjankine smrti, Tito dugo nije bio sa ženom, pa su mu prijatelji namestili opersku pevačicu Zinku Kunc. Umetnici se dopalo da bude maršalova supruga, pa se preselila kod njega, ali ubrzo je shvatila da do venčanja neće doći. Posle jednog gostovanja u Metropoliten operi, jednostavno mu se više nikad nije vratila.

Njeno ime danas nose ulice u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi, a njeno ime nalazi se na spomen-ploči poginulih profesora i đaka Požarevačke gimnazije (spomen-tabla se nalazi na zgradi osnovne škole „Dositej Obradović”, u kojoj se nekada nalazila gimnazija).

Lik Davorjanke Paunović pojavio se u televizijskoj seriji Odlazak ratnika, povratak maršala, reditelja Save Mrmka iz 1986, gde je Davorjanku tumačila glumica Olivera Ježina. Pored ove serije, njen lik pojavio se i u igrano-dokumentarnoj seriji Tito, reditelja Antuna Vrdoljaka iz 2010, gde je Davorjanku tumačila glumica Zrinka Cvitešić, kao i u televizijskoj seriji Ravna gora, reditelja Radoša Bajića iz 2013, gde je Davorjanku tumačila glumica Milena Jakšić.

Nažalost, Davorjanka je preminula 1946. godine, po zvaničnoj verziji od tuberkuloze koju je zaradila još tokom rata. Tito je insistirao da bude sahranjena u dvorištu predsedničke rezidencije na Dedinju kako bi mogao često da odlazi na njen grob i da bude blizu nje.

Ova ljubavna priča o Davorjanki i Titu ostaje deo istorije i njihovih života, obeležavajući jedinstveni trenutak u vremenu koji je ostavio dubok trag na oba života. Iako neke detalje i dalje obavija misterija, ostaje neosporna činjenica da je njihova veza bila posebna i duboka.

Bonus video

01:07

TITO KADA JE ČUO ŠTA PATRIJARH VOZI SAMO JE DAO OVO NAREĐENJE! Unuk Josip Broza otkrio: Crkva nije smela da se meša u posao države

(Espreso/Stil/prenela D.Č)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.