SVI SMO ČULI ZA SLOJEVITO OBLAČENJE, ALI MALO KO ZNA ŠTA ONO ZAPRAVO ZNAČI: Ključ je u 3 SLOJA ODEĆE i REDOSLEDU!
Žene u perjanim jaknama prelaze ulicu, Foto: Beta

SLOJEVITO OBLAČENJE

SVI SMO ČULI ZA SLOJEVITO OBLAČENJE, ALI MALO KO ZNA ŠTA ONO ZAPRAVO ZNAČI: Ključ je u 3 SLOJA ODEĆE i REDOSLEDU!

Minus je stigao, a slojevito oblačenje je ključno. Kako ono treba da izgleda?

Objavljeno:

Kada je temperatura u minusu, najvažnije je očuvati toplotu i zaštiti se od hladnoće. Ovo se posebno odnosi na starije osobe, jer što smo stariji, hladnoća nam pada teže. Na slojevito oblačenje nas redovno podsećaju lekari, među kojima je i dr Nada Macura koja je istakla da tokom vremenskih oscilacija treba da znamo pravilno ponašanje.

Sigurno vam se nekad desilo da vam je mnogo hladno, čak i kada ste se dobro obukli.

Možda je redosled odeće bio potpuno pogrešan, a da to niste ni znali. Slojevito oblačenje podrazumeva tri sloja odeće.

Prvi sloj bi trebalo da bude od materijala koji odvodi vlagu sa kože, kao što su merino vuna ili sintetički materijali. Drugi sloj treba da zadržava toplotu, pa se preporučuje da to budu materijali poput vune ili flisa, dok treći sloj treba da štiti od vetra i vode.

Zima u Beogradu
Zima u Beogradufoto: Nenad Kostić

Kada je zimska jakna u pitanju, najbolje je da bude perjana. Takav model je odličan za zadržavanje toplote, ali postoje i sintetičke alternative koje su efikasne. Čarape od vune su takođe odličan izbor jer zadržavaju toplotu, čak i kada su vlažne. Ipak, kapa je ključna tokom zime. Veliki deo telesne toplote gubi se preko glave, a najbolje je da nosite kapu koja pokriva i čelo i uši.

Podsetimo, doktorka Dragica Mitrović, specijalista fizikalne medicine i medicine bola istakla je da je svako izlaganje organizma hladnoći stres i da se organizam trudi da sačuva toplotu.

"Preko hipotalamusa, hormonalno, na lokalnom nivou sužavaju se krvni sudovi, da bi se putem kože, koja je najveći organ, sprečilo odavanje toplote. Pokreću se i mehanizmi termogeneze da se stvori višak toplote u organizmu. Jedan od njih su nevoljne konstarkcije skeletnih mišića, to je mehanizam za koji kažemo 'cvokoću nam zubi'", rekla je doktorka za RTS.

Bonus video:

01:36

NJIMA JE NAJTEŽE KAD UDARI NAJJAČA ZIMA! Beskućnici Beograda imaju mesto gde mogu da pojedu, popiju, ugreju se, okupaju i obuku

(Espreso /Mondo/ RTS / Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.