NDH JE FINANSIRALA ČETNIKE: Hrvatski mediji otkrili šokantnu istinu o Drugom svetskom ratu!
Foto: Wikipedia

dokumenti ne lažu

NDH JE FINANSIRALA ČETNIKE: Hrvatski mediji otkrili šokantnu istinu o Drugom svetskom ratu!

Četnički vojvoda Uroš Drenović igrao je ključnu ulogu u saradnji sa ustašama. On je poznat po tome što je zarobljene partizanske komandante prodavao Nemcima za novac
Objavljeno: 10:02h

Ovde se ne završava priča o saradnji ustaša i četnika. Krajem 1941. godine, kad je Pavelić prepustio Dalmaciju Italiji, u Split je iz Kolašina došao četnički vojvoda Ilija Trifunović-Birčanin, bliski saradnik vojvode Koste Pećanca.

Birčanina Draža Mihailović imenuje za komandanta Dalmacije, Hercegovine, zapadne Bosne i jugozapadne Hrvatske, a on se Draži javlja u leto 1942. iz Splita: "Đenerale, u Splitu i celoj Dalmaciji... kao da je 90 posto komunista!"

foto: Wikipedia

Kad je 1943. Birčanin umro, u Kninu su na paradi njemu u počast defilovali i četnici Momčila Đujića i ustaše. Najveći incident u Splitu dogodio se u proleće 1944., kad su ustaške vlasti uhapsile nekoliko četničkih zapovednika, posle pokolja više od hiljadu civila, Hrvata, uglavnom dece, žena i starijih, u selima pod Kamešnicom.

Ustaše su ovde nepravedno optužile četnike: te ljude su pobili pripadnici SS divizije Prinz Eugen. Zato je ustašama odmah naređeno da puste četnike na slobodu, što su ovi i uradili.

foto: Wikipedia

Naravno, ustaše nisu smele da prigovore SS-ovcima za masakr nad civilima. Split je poslednji put vidio četnike 1944. godine, kad su ga osvojili partizani i istjerali njih, ustaše, Vermaht i SS.

U Zagrebu su četnici poslednji put bili 7. i 8. maja 1945., zajedno sa Nemcima, ustašama i čerkezima, bežeći pred partizanima.

(Espreso.co.rs/Express.hr)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.