NDH JE FINANSIRALA ČETNIKE: Hrvatski mediji otkrili šokantnu istinu o Drugom svetskom ratu!
Foto: Wikipedia

dokumenti ne lažu

NDH JE FINANSIRALA ČETNIKE: Hrvatski mediji otkrili šokantnu istinu o Drugom svetskom ratu!

Četnički vojvoda Uroš Drenović igrao je ključnu ulogu u saradnji sa ustašama. On je poznat po tome što je zarobljene partizanske komandante prodavao Nemcima za novac
Objavljeno: 10:02h

- Hrvatske oružane snage zajedno sa četnicima u gradu kao i na terenu suzbijaće i uništavaće komunističke bande... Porodice čiji su hranioci u zarobljeništvu, a koji ne pripadaju komunističkoj partiji, dobivaće odmah pomoć u smislu postojećih odredaba i to za ženu 16 kuna, a za dete po 10 kuna dnevno. Isto tako sve udovice koje su stradale prilikom akcija oko suzbijanja pobuna a čiji hranilac nije bio komunista, dobiće odmah pomoć od strane države.

David Sinčić, podžupan Bribira i Sidrage, koga je na to mesto ugurao lično Andrija Artuković, ministar policije u NDH, bio je glavni pregovarač s četničkim vojvodama.

foto: Wikipedia

On tako piše Anti Paveliću:

- Porodicama pravoslavaca-četnika, čiji članovi ginu u borbi proti partizanima, plaćati pomoć onako, kako se plaćaju za poginule katoličkim porodicama.

Pavelić ovo ubrzo odobrava, a Sinčić 17. juna 1942. šalje telegrama o tome da je sklopio sporazume s vojvodama Bogunovićem, Đujićem, Rokvićem i Rađenovićem.

- Četnici za saradnju sa nama i borbu protiv partizana nemaju oružja, municije i hrane. Potrebno ih je snabdeti preko Knina ili u času dodira s našom vojskom u Glamoču. Radi potrebne oružane akcije naših domobrana iz Knina s četnicima prema Glamoču, Bosanskom Petrovcu, južnoj Lici, potrebno Zapovedništvo sedme operativne zone u Kninu poslati pojačanja u ljudstvu, oružju, pogotovo mitraljeze, bacače mina i vojna vozila - javlja Sinčić.

foto: Wikipedia

Inače, četnički vojvoda Drenović je bio poznat po tome što je Nemcima prodavao zarobljene partizanske vođe, a sa ustašama i Vermahtom vodio je svojih 2.000 četnika u ofanzivi na Kozari.

On je poginuo 1944. u Čađavici, u savezničkom bombardovanju, rame uz rame sa nemačkim oficirom.

Inače, poznato je da su na sastanku u Mrkonjić Gradu Drenovića ugostili domobranski bojnik Emil Rataj, ustaški logornik Konstantin Urumović i ustaški kotarski predstojnik Marko Jungić.

Zabeleženo je tada da je bilo "manjih verbalnih čarki" među četnicima i ustašama iz pratnje, ali da je "svako isprebijao svoje".

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.