MATURANTI SE LAKTAJU ZA MESTO NA NJIMA: Ovo su najpoželjniji državni fakulteti, A EVO I ZAŠTO!
Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić, Aleksandar Jovanović Cile

VODIČ za buduće brucoše

MATURANTI SE LAKTAJU ZA MESTO NA NJIMA: Ovo su najpoželjniji državni fakulteti, A EVO I ZAŠTO!

Izneli smo neke od državnih fakulteta koji važe za najbolje i koji bi trebalo da vam obezbede najbolju budućnost
Objavljeno: 13:05h

Na smeru informacioni sistemi i tehnologije za brucoše je obezbeđeno 190 budžetskih mesta, a za samofinansiranje 130. Studenti koji se sami finansiraju za godinu studija treba da izdvoje 156.000 dinara. Ovaj smer pruža i mogućnost studiranja na daljinu, pa se na budžet na daljinu može upisati 5 osoba, a na samofinansiranje 95. Na smeru menadžment i organizacija je slična situacija, pa se na budžet može upisati 130 njih, a na samofinansiranje 140. Godina studija iznosi 138.000 dinara. Kolika je navala na ovaj fakultet najbolje pokazuje statistika od prošle godine, gde su se za jedno mesto borila tri kandidata.

foto: Printscreen/Google street view

Čini se da je najlakše upasti na Pravni fakultet, budući da prima najviše studenata od svih - 600 na budžetu i 850 na samofinansiranju. U prilog tome ide i činjenica da se, na osnovu iskustava iz prethodnih godina, ne prijavi mnogo više njih. Takođe, ovaj fakultet spada među jeftinije, pa za godinu studiranja treba izdvojiti 95.000 dinara. Otežavajuća okolnost je to što nakon završetka ne možete očekivati da ćete dobiti zaposlenje odmah, već morate proći pripravnički staž, u trajanju od oko dve godine.

foto: Fonetap

Medicinski fakultet takođe važi za najteže. Mnogi studenti žele da ga upišu i to je trend koji se ne menja godinama u nazad. Velika konkurencija je otežavajuća okolnost, budući da na budžet fakultet prima 450 studenata, dok na samofinansiranje tek 50. Za školarinu se može reći da je prosečna i iznosi 126.600 dinara.

Da li je medicinski fakultet perspektivan? Svakako da jeste, ako se vodite logikom da će lekara uvek trebati. Činjenica je da u Srbiji postoji mnogo više diplomaca medicine nego mogućih radnih mesta. Olakšavajuća okolnost je mogućnost odlaska i zaposlenja u Nemačkoj.

DEMONSTRANTIMA GOJKOVIĆ NE DA U SKUPŠTINU! Odbijen zahtev poslanika da im mladi budu gosti na sednici!

(Biljana Acković)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.