SVRATIŠTE U NOVOM SADU DECI ULICE VRAĆA OSMEH NA LICE: Na dnevnom nivou USLUGU koristi između 40 i 50 KORISNIKA!
Svratište za decu i mlade, Foto: Svratište za decu i mlade

SVRATIŠTE ZA DECU I MLADE

SVRATIŠTE U NOVOM SADU DECI ULICE VRAĆA OSMEH NA LICE: Na dnevnom nivou USLUGU koristi između 40 i 50 KORISNIKA!

Svratište za decu i mlade je član Regionalne mreže za decu uključenu u život i rad na ulici i aktivno učestvuje u sastancima i komunikaciji mreže

Objavljeno:

Svratište za decu i mlade uključene u život i rad na ulici u Novom Sadu je počelo sa radom 23. februara 2010. godine, kao deo nacionalnog projekta „Jačanje HIV prevencije i briga o grupama najugroženijim HIV-om“ koji je finansiran sredstvima Globalnog fonda za borbu protiv HIV-a, TB i malarije.

U okviru ovog projekta je proširena aktivnost svratišta u Beogradu i otvorena su prva svratišta u Nišu i Novom Sadu. Za svratište u Novom Sadu lokalni partner u okviru kog se realizovala usluga je bilo udruženje građana (Ekumenska humanitarna organizacija).

Od samog početka rada, svratište za decu i mlade u Novom Sadu je imalo finansijsku i stručnu podršku Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Grada Novog Sada. Obroci za korisnike se, od samog otvaranja usluge, obezbeđuju iz budžeta Grada, a pripremaju i distribuiraju se od strane Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ čiji je Grad osnivač.

Nacionalni projekat Globalnog fonda je završen 2014. godine i od tada je Grad Novi Sad u potpunosti preuzeo finansiranje svratišta za decu i mlade. U skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti svratište je definisano kao socijalna usluga iz grupe dnevnih usluga u lokalnoj zajednici koje podržavaju boravak korisnika u porodici i neposrednom okruženju.

Svratište za decu i mlade u Novom Sadu
Svratište za decu i mlade u Novom Sadufoto: Svratište za decu i mlade

Svrha usluge svratišta je „pružanje privremenih ili povremenih intervencija i zadovoljavanje trenutnih potreba korisnika, kao i posredovanje u obezbeđivanju dostupnosti drugih usluga u zajedniciˮ.

Cilj svratišta je da spreči i smanji negativne posledice koje deca trpe zbog načina života na koji su prinuđena, da uključi decu u obrazovni i zdravstveni sistem i obezbedi dostupnost drugih usluga u zajednici.

Da bi neko dete postalo korisnik svratišta potrebno je da bude ispunjen minimum jedan od sledećih kriterijuma:

  • Spava na ulici - samostalno, u društvu roditelja, odraslih srodnika ili vršnjaka
  • Hranu pronalazi u kantama - samostalno ili u društvu roditelja
  • Sakuplja sekundarne sirovine – samostalno, u pratnji roditelja ili odraslih srodnika
  • Prosi – samostalno ili u pratnji roditelja direktno moli prolaznike za novac ilihranu, peva po kafićima u zamenu za novac, pronalazi prazna mesta na parkingu, žonglira i sl.
  • Prodaje na pijaci/ulici - samostalno, u pratnji roditelja ili odraslih srodnika
  • Prodaje seksualne usluge
  • Pripada ekstremno siromašnoj porodici čiji članovi rade na ulici i gde postoji rizik za zdrav rast i razvoj deteta zbog konzumiranja hrane koju roditelji pronalaze u kantama, zbog neadekvatnih uslova za održavanje lične higijene i zbog socijalne isključenosti porodice.
Svratište za decu i mlade u Novom Sadu
Svratište za decu i mlade u Novom Sadufoto: Svratište za decu i mlade

Kriterijumi za isključivanje iz korišćenja usluge:

  • korisnik mlađi od 5 godina može koristiti uslugu samo ako ima stalan nadzor nekog od starijih rođaka koji istovremenio koristi uslugu i koji će mu pomagati oko toaleta, tokom obroka i sl.;
  • korisnik koje ne može samostalno da se kreće;
  • korisnik koji ima halucinacije
  • korisnik koji ima suicidalne ideje
  • korisnik koji predstavlja opasnost za sebe, druge korisnike, osoblje ili inventar svratišta, a vaspitne intervencije nemaju efekta.

Od 01.02.2015. godine, zadržavši kontinuitet u metodologiji rada, materijalnim i ljudskim resursima, svratište za decu i mlade postaje deo Programa unapređenja socijalne zaštite Grada Novog Sada i počinje da se realizuje kao projekat Centra za socijalni rad Grada Novog Sada.

Svratište za decu i mlade metodologiju rada zasniva na principima dobrovoljnosti, participativnosti i osmišljavanju usluge tako da odgovara potrebama i interesovanjima korisnika. Većina korisnika potiče iz porodica koje žive u uslovima apsolutnog siromaštva i socijalne isključenosti. Najznačajniji rizici kojima su korisnici izloženi se odnose na:

  • zdravstveni aspekt (usled konzumiranja hrane koju roditelji pronalaze na ulici, zbog neadekvatnih stambenih uslova, neadekvatnih uslova za održavanje lične higijene, itd.) i
  • edukativni aspekt (neredovno pohađanje nastave, nizak kapacitet roditelja da pruže podršku detetu u obavljanju školskih obaveza, itd.).

Kratak opis svih aktivnosti

Aktivnosti u okviru usluge svratište usmerene su ka zadovoljavanju osnovnih potreba i osiguranju bezbednog i prijatnog okruženja korisnika. Aktivnosti usluge svratišta za decu i mlade, u skladu sa procenom potreba korisnika, obuhvataju:

1. obezbeđivanje obroka za korisnike; 2. obezbeđivanje uslova za održavanje lične higijene; 3. nabavku odeće i obuće i obezbeđivanje uslova za njihovo održavanje; 4. obezbeđivanje boravka; 5. posredovanje u obezbeđivanju dostupnosti usluga u zajednici (zdravstvenih, obrazovnih, socijalnih, pravnih i dr.); 6. edukaciju i podršku korisnika u sticanju osnovnih životnih veština; 7. pružanje psiho-socijalne podrške; 8. podršku aktivnom učešću korisnika u obavljanju školskih obaveza.

U prvih devet meseci 2023. godine, uslugu Svratišta za decu i mlade je koristilo 538 korisnika. Na dnevnom nivou uslugu koristi između 40 i 50 korisnika.

U prvih devet meseci 2023. godine, 2.312 puta su korisnici koristili uslugu, - obezbeđeno je 7214 obroka korisnicima, - 58 100 komada polovne odeće je podeljeno, - realizovano je 2840 higijenskih mera i 56 medicinskih mera - 92 intervencija u cilju povezivanja dece sa institucijama sistema - 2135 edukativnih radionica obuke životnim veštinama.

U prvih devet meseci 2023. godine, korisnicima je i 769 puta pružena individualna podrška u školovanju.

Svratište za decu i mlade u Novom Sadu
Svratište za decu i mlade u Novom Sadufoto: Svratište za decu i mlade

Povezanost sa komplementarnim i partnerskim organizacijama u okruženju

Svratište za decu i mlade u svakodnevnom radu ima razvijenu konstruktivnu saradnju sa domovima zdravlja, Odeljenjem policijske ispostave Stari Grad i Odeljenjem za maloletničku delinkvenciju, kao i sa tri osnovne škole koje pohađaju korisnici svratišta. Od 2016. godine se u Svratištu za decu i mlade grada Novog Sada sprovodi funkcionalno opismenjavanje i obrazovanje odraslih. Program obrazovanja je namenjen korisnicima koji imaju više od 15 godina, a koji nisu završili osnovnu školu. Program sprovodi ŠOSO ,,Milan Petrović“.

Memorandumi o saradnji koji regulišu saradnju u aktivnostima razmene znanja i iskustava i donacija u robi su potpisani sa:

  • Udruženjem građana Poslovi za mlade
  • Udruženjem Crvena linija

Takođe, potpisan je Memorandum sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu kojim se reguliše obavljanje studentske prakse studenata specijalne edukacije, specijalne rehabilitacije i logopedije u socijalnoj usluzi svratišta. Pored Medicinskog fakulteta, potpisan je i Memorandum sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu.

Svratište za decu i mlade u Novom Sadu
Svratište za decu i mlade u Novom Sadufoto: Svratište za decu i mlade

Svratište za decu i mlade je član Regionalne mreže za decu uključenu u život i rad na ulici i aktivno učestvuje u sastancima i komunikaciji mreže.

Medijski sadržaj je objavljen u sklopu Projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.