SRBIJA DANAS OBARA REKORDE, NAJTOPLIJA U EVROPI: Pravi letnji dan USRED JESENI je pred nama, evo ZAŠTO JE TO TAKO
Lepo vreme, Foto: Espreso

VREMENSKA PROGNOZA

SRBIJA DANAS OBARA REKORDE, NAJTOPLIJA U EVROPI: Pravi letnji dan USRED JESENI je pred nama, evo ZAŠTO JE TO TAKO

Zbog veoma izraženog gradijenta vazdušnog pritiska, biće veoma vetrovito

Objavljeno:

Pred nama je danas sunčan i pravi letnji dan, a Srbija će danas biti najtoplija evropska zemlja.

Naše područje pod snažnim je uticajem ciklona sa severozapada Evrope. Preovladavaju snažna jugozapadna visinska strujanja sa kojima stiže i veoma topla vazdušna masa.

Dodatno zagrevanje očekuje se i zbog fenskog efekta vetra.

Snažan jugozapadni vetar nailaskom na visoke planine uz Jadransko more dovešće do naglog uzdizanja vazduha i kondenzacije, pri čemu će nastajati snažni oblaci sa jakim grmljavinskim olujama, pa Dalmaciju i crnogorsko primorje očekuje pravi potop. Kada se vazdušna masa bude prebacila preko planinskih vrhova Dinarida, započeće spuštanje prema nizijama Bosne i Srbije, a vazduh će se prilkom spuštanja značajno zagrevati, ujedno i vazduh isušivati, pa se nad Srbijom očekuje veoma izražen fenski efekat.

Sneg, Cvet, Proleće, Sneg u proleće
foto: GWI/Rodger Tamblyn / Garden world images / Profimedia

I dok na navetrenim stranama planina i uz obalu Jadrana budu padale jake kiše, uz grmljavinske oluje i svežije vreme, na zavetrenim stranama planina biće vedro i toplo kao usred leta.

Zbog veoma izraženog gradijenta vazdušnog pritiska, biće veoma vetrovito. Širom Srbije danas će duvati veoma jak jugozapadni vetar, na planinama sa olujnim udarima.

Maksimalna temperatura biće danas u Srbiji od 26 do 30°C, a Beograd sa 30°C biće najtopliji glavni grad u Evropi.

Još toplije biće u Podrinju i u Kolubarskom okrugu, pa će Valjevo i Loznica sa 32°C biti danas najtopliji gradovi u Evropi.

S obzirom na to da prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 14 do 18°C, one će danas za 10 do 15 stepeni biti više od uobičajenog proseka.

Istovremeno, veoma hladna vazdušna masa sa severa Rusije prodraće do centralne Evrope i severnim predelima Nemačke i Poljske doneti svega 5°C. Zbog toga se nad Evropom očekuje i veoma velika temperaturna razlika, što će dovesti i do burnih vremenskih pojava i jakih grmljavinskih oluja od zapadne i severozapadne Evrope do Alpa i centralnog i zapadnog Mediterana.

Proleće
foto: Profimedia

Inače, nakon letnjeg i tropski toplog petka, posebno toplo biće u noći ka suboti.

Usred jeseni očekuje se tropska noć.

U Beogradu, u košavskom području (Vojvodina, Podunavlje, Pomoravlje, Podrinje, Kolubarski okrug) minimalna temperatura ni tokom noći neće se spuštati ispod 20°C, lokalno ni ispod 22-23°C, dok je prosek jutarnjih i noćnih temperatura za ovo doba godine 6-8°C.

Veoma toplo vreme nastaviće se i tokom vikenda, uz temperature od 22 do 30°C.

Prvi dan vikenda doneće prolazno naoblačenje, severu i zapadu Srbije i pljuskove sa grmljavinom, dok će drugog dana vikenda biti sunčanije.

Osim veoma tople vazdušne mase, sa severa Afrike stići će i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa će u predelima sa kišom prvog dana vikenda padati prljava kiša.

Bonus video: KADA SE NAĐU U TUNELIMA GAZE, NEMA TU BROJČANE PREDNOSTI! Miškeljin: Ceo pojas napravljen je tako da se BORI PROTIV OKUPACIJE

04:13

KADA SE NAĐU U TUNELIMA GAZE, NEMA TU BROJČANE PREDNOSTI! Miškeljin: Ceo pojas napravljen je tako da se BORI PROTIV OKUPACIJE

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.