Zvala sam oglase za posao kao Romkinja! ŠTA MISLITE KAKO SAM PROŠLA? (AUDIO)
Foto: Filip Plavčić

Diskriminacija ili ne?

Zvala sam oglase za posao kao Romkinja! ŠTA MISLITE KAKO SAM PROŠLA? (AUDIO)

Romi su, definitivno je, najdiskriminisanija društvena grupa u Srbiji

Objavljeno: 16:23h
Suzana Trajković

Odgovori poslodavaca su me, iskreno, zaprepastili...

Kad sam pozvala za posao u jednom marketu, fina gospođa sa mnom je razgovarala pet minuta. U tančine mi je objasnila baš sve o uslovima posla. Na moje postavljeno pitanje koje je usledilo na kraju dobila sam odgovor:

- Ne! Meni je to skroz u redu, slobodno dođi! Bitno je da hoćeš da radiš a za ostalo se ne sekiraj se! - rekla je fina teta.

Drugi oglas koji sam pozvala jeste za mesto konobarice u jednom BG kafiću. Javio mi se mladić koji je rekao da moram da pošaljem CV pa će me pozvati. Na postavljeno pitanje "Izvinite, da li je problem to što sam Romkinja?" rekao je nešto što me je najpre šokiralo...

- Mačko, naravno da nije problem. Kod nas radi Kinez, mi smo malo planetarniji kafić. Što se nas tiče ti si Ciganka, ali sve domaće je dobrodošlo. Jel si dobar čovek? Jesi - to je najbitnije - rekao je mladić.Jel si vredna, hoćeš da radiš, da učiš? To nam je bitno, a što se nas tiče možeš da budeš marsovac?

foto: Stock

Termin "ciganka" nije prijao mojim ušima. Osetila sam se na sekund neprijatno zbog svih pripadnika romske zajednice. Zvučalo je blago ponižavajuće. Ipak, shvatila sam da mladić ne misli ništa loše, i da su oni otvoreni i za Rome.

Sledeći oglas bio je za posao prodavačice u marketu. Posle postavljenog (već vama dobro poznatog pitanja) usledio je pomalo zbunjujući odgovor.

- Pa u suštini ne...nebitno mi je...Samo dođi na razgovor da vidimo, da se dogovorimo...pa ćemo videti... - rekao je muški glas s one strane žice.

Možda nismo naišli na neki vid diskriminacije. Niko nije zalupio slušalicu. Niko nije vređao. Ni jednu jedinu ružnu reč nije izrečena.

Ipak, jedno je sigurno. Oni diskriminaciju doživljavaju na svakom ćošku. Do posla je teško doći, upada se u začarani krug siromaštva iz kog je mnogo teško izaći.

Mislite o tome pre nego što nekog osudite sledeći put.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.