OPASAN CIKLON NAD BALKANOM, MI SMO SLEDEĆI NA UDARU: Očekuje se preko 70 litara kiše, moguće POPLAVE?!
Foto: RINA/ Printscreen/Instagram/192_rs

DRAMA

OPASAN CIKLON NAD BALKANOM, MI SMO SLEDEĆI NA UDARU: Očekuje se preko 70 litara kiše, moguće POPLAVE?!

Maksimalna temperatura biće danas od 27°C na severozapadu do 37°C na jugoistoku Srbije.

Objavljeno:

I dok se zemlje u regionu bore sa jakim grmljavinskim olujama, a Slovenija i sa katastrofalnim poplavama, u Srbiji je i dalje veoma toplo i uglavnom sunčano.

Prvi dan vikenda doneo je Srbiji sunčan i vreo dan, uz temperature od 34 do 38°C, u Beogradu je bilo 36°C, a najvreliji bio je Niš sa 39°C. U toku večeri i noći u Bačkoj je bilo predfrontalnih nestabilnosti sa pljuskovima i grmljavinom, a ovi sistemi su se u južnoj visinskoj struji premeštali prema Mađarskoj.

Inače, Srbija je i dalje u prednjem delu ciklona i ispred hladnog fronta, pa nad našim predelima preovladavaju južna strujanja, uz dalji priliv vrlo tople vazdušne mase sa juga i sa Mediterana.

Maksimalna temperatura biće danas od 27°C na severozapadu do 37°C na jugoistoku Srbije.

Suvom i vrlo toplom vremenu i u Srbiji su odbrojani sati. Sve više nam se približava veoma snažan oblačni sistem sa juga Italije preko Jadranskog mora, Crne Gore i BiH. Ova oblačnost već oko podneva zahvatiće severozapadni, zapadni i jugozapadni deo Srbije i u sklopu hladnog fronta i centra ciklona u toku poslepodneva premeštaće se dalje prema ostalim predelima Srbie, uz kišu i pljuskove sa grmljavinom. Vetar će bti u skretanju na zapadni i severozapadni, na udare prolazno i veoma jak, a očekuje se i osetniji pad temperature vaduha, čak i za više od 10 stepeni u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Očekuju se i grmljavinske oluje sa gradom, veoma jakom grmljavinom i olujnim vetrom sa udarima i preko 100 km/h, a ovi sistemi biće lokalnog karaktera, ali vrlo opasni.

Akcenat ovog puta tokom premeštanja ciklona preko našeg područja biće na vrlo obilnim padavinama.

Najobilnije padavine na području Srbije očekuju se krajem dana, tokom večeri i noći. Širom Srbije od subote posle podne do nedelje ujutro, odnosno za 12 sati očekuje se da padne od 30 do 50 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno od 60 do 80 mm, pa i više, što su padavine koje u proseku padnu tokom celog avgusta. Na području Beograda očekujen se da padne i do 50 litara kiše, što je prosek za ceo avgust.

Usled vrlo obilnih padavina, očekuje se nagli rast manjih i srednjih tokova, uz opasnost od poplava na tokovima bujičnog karaktera, naročito u slivu Jadra, Drine, Kolubare, Jasenice, Peka, Nlave, Timoka, u slivu Zapadne Morave i u brdsko-planinskim predelima. Kada je reč većim rekama, nema opasnosti od poplava od padavina na našem području. Dobra vest da je nivo reka uglavnom nizak, tako da su one za sada spremne da prihvate obilne padavine, ali opasnost uvek postoji kod ekstremnih količina, naročito kod tokova sa bujičnim karakterom.

Sava i Dunav imaju niži vodostaj, pa će zbog vrlo obilnih padavina narednih dana imati porast vodostaja. Poseban oprez potreban je zbog ekstremno obilnih padavina u slivu Save u Sloveniji i Hrvatskoj gde je vć došlo do velikih poplava, pa će Sava zasigurno višemetarski porast imati i na toku kroz Srbiju, naročito kroz gornji tok, pa se situacija treba redovno pratiti. Kada je reč o Dunavu, vodostaj je niži i nema opasnosti od poplava, tako da je naša najveća reka spremna za dotok veće količine vode.

Zbog vrlo obilnih padavina, u subotu tokom večeri i noći postojaće opasnost da zbog nemogućnosti da odvodni i kanaliziacioni sistemi prihvate veću količinu atmosferske vode, pa da dodđe do urbanih poplava.

Dakle, zbog očekivanih vremenskih (ne)prilika od subote u podne do nedelje preporučuje se ogroman oprez i treba izbegevati kritična mesta, naročito na otvorenom. Oprez će biti neophodan i u saobraćaju i da se uslovi u saobraćaju prilagode vremenskim uslovima. Bez preke potrebe u subotu tokom večeri i noći ne treba kretatai na put.

Inače, Srbija će i drugog dana vikenda biti pod uticajem ciklona i biće promenljivo oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, ali nema opasnosti od poplava. Slično vreme očekuje se i u ponedeljak. Maksimalna temperatura biće od 22°C na zapadu do 28°C na jugu Srbije, u Beogradu do 23°C.

Od utorka se očekuje sunčano, od srede i toplije, ali se sledeće sedmice ne očekuju vrućine.

Bonus video:

00:48

Silovito nevreme pogodilo Čačak

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.