U JEDNOM DANU ĆE PASTI ONOLIKO KIŠE KOLIKO PADNE ZA CEO MESEC?! Evo da li Srbiji prete POPLAVE, jedno ZABRINJAVA
Foto: beta dragan gojić, beta Emil Vas

BITNO

U JEDNOM DANU ĆE PASTI ONOLIKO KIŠE KOLIKO PADNE ZA CEO MESEC?! Evo da li Srbiji prete POPLAVE, jedno ZABRINJAVA

Opasnost od grmljavinskih oluja očekuje se na celoj teritoriji Srbije, a najobilnije padavine očekuju se u jugozapadnim, zapadnim, centralnim i severoistočnim predelima Srbije, na području Kolubarskog okruga, Podrinja, Mačve, Srema, Beograda, Šumadije, Pomoravlja, Podunavlja, Braničevskog okruga i na jugu Banata

Objavljeno: 17:48h

Za vikend se i u Srbiji očekuje jače pogoršanje vremena, u okviru kojeg će biti uslova za grmljavinske oluje sa gradom i olujnim vetrom, i to već sutra.

Za 12 sati, odnosno do nedelju ujutro očekuje se da širom Srbije padne od 30 do 50 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i do 70 mm, što su količine koje u proseku padnu za mesec dana.

Očekuje se nagli rast manjih tokova, uz opasnost od poplava na bujičnim tokovima. Na ostalim tokovima, odnosno srednjim i većim nema opasnosti od poplava, a i njihov vodostaj je dosta nizak, tako da će ti tokovi za sada biti spremi za dotok veće količine vode.

Do poplava može doći i zbog nemogućnosti da odvodni sisteni prihvate ogromnu količinu vode u veoma kratkom vremesnkom intervalu, pa da nastanu urbane poplave.

Inače, posebno zabranjivaju ekstremno obilne padavine u Sloveniji i Hrvatskoj, gde se lokalno očekuje i preko 200 mm, uz velike poplave u slivu Save, pa bi Sava u tim zemljama mogla da zabeleži višemetarske poraste, a tokom sledeće sedmice taj visoki vodostaj stigao bi Savom i do Srbije, ali za sada bez opasnosti od poplava, jer je vodostoja save nizak il srednji.

Poplava, Požega
foto: Rina

Kao što smo već objavili, sutra, u subotu ujutro biće vrlo toplo i vedro. U većem delu Srbije vedro će biti i tokom prepodneva.

U subotu oko podneva naoblačenje

Već oko podneva naoblačenje i zahlađenje se očekuje u severozapadnim, zaapdnim i jugozapdnim predelima, posle podne i u centralnim, a tokom večeri i na jugu i istoku Srbije uz kišu i veoma obilne pljuskove sa grmljavinom.

Biće uslova za grmljavinske oluje sa gradom i olujnim vetrom, a pri prodoru hladnog fronta vetar će biti u skretanju na prolazno jak i olujni zapadni.

Opasnost od grmljavinskih oluja očekuje se na celoj teritoriji Srbije, a najobilnije padavine očekuju se u jugozapadnim, zapadnim, centralnim i severoistočnim predelima Srbije, na području Kolubarskog okruga, Podrinja, Mačve, Srema, Beograda, Šumadije, Pomoravlja, Podunavlja, Braničevskog okruga i na jugu Banata.

Superćelijska oluja, Grom
foto: Zorana Jevtić

Po prodoru hladnog fronta, temperatura će u kratkom vremenskom intervalu da bude u padu i za 10 do 15 stepeni.

Najobilnije padavine i najveća opasnost od grmljavinskih oluja u Srbiji očekuju se posle 15 časova, pa do nedelje ujutro.

U nedelju će u Srbiji biti umereno do pretežno oblačno i osetno svežije, povremeno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Maksimalna temperatura biće od 23°C na severu i zaapdu do 29°C na jugu Srbije.

I u ponedeljak sveže, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom. Maksimalna temperatura biće od 22 do 26°C.

Poboljšanje vremena očekuje se od utorka, a od srede će biti sunčano i ugodno toplo, uz sveža jutra, ali toplije dane.

Bonus video:

02:30

STIŽE GRAD PROTIV KOJEG NE POMAŽU PROTIVGRADNE RAKETE! Meteorolog: Očekuju se nove poplave! Olujni oblak stiže tačno u OVO vreme

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.