ŠTA ZNAMO O IZMENAMA ZAKONA O IZVRŠENJU? Uskoro VAŽAN SASTANAK!
Izvršitelji, Foto: Aleksandar Jovanović

IZVRŠITELJI

ŠTA ZNAMO O IZMENAMA ZAKONA O IZVRŠENJU? Uskoro VAŽAN SASTANAK!

Kostić je dodao da je RGZ predložio jedan antikoruptivan zakon

Objavljeno:

"Želimo da sve pravosudne profesije učestvuju u inicijativi da pomognemo građanima i privredi da reše višedecenijski problem nepotpune dokumentacije prilikom upisa imovine u katastar. To podrazumeva zajednički rad nadležnih ministarstava, javnih izvršitelja, ostalih pravosudnih profesija i svih relevantnih institucija na potrebnim izmenama propisa u budućnosti", istakao je Bojan Kostić, predsednik Komore javnih izvršitelja.

On je najavio da će uskoro biti održan sastanak predstavnika Komore javnih izvršitelja i Advokatske komore Srbije kako bi se pristupilo zajedničkoj pripremi izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO).

„Na prvom mestu nam je interes građana koji treba da na efikasan način, posle mnogo godina poteškoća i mnogo nerešenih predmeta, konačno uknjiže svoje vlasništvo nad imovinom u katastru. Procenjuje da u našoj zemlji ima oko četiri miliona nekretnina za koje vlasništvo ne može da bude uknjiženo. To je ogroman broj predmeta. Ako želimo da ih rešimo, moramo da radimo zajedno“, naveo je Kostić.

On je izrazio nadu da će kolege advokati pokazati spremnost da učestvuju u ovoj inicijativi jer to znači više posla za advokatsku profesiju, a još važnije, veći obim rešenih predmeta u interesu građana i privrede.

„Izmene ZIO treba da obezbede efikasniju i jeftiniju uslugu upisa imovine u katastar za građane, ali nikome nećemo nametati obavezu da to uradi“, rekao je Kostić.

Kostić je dodao da je RGZ predložio jedan antikoruptivan zakon i da su izvršitelji spremni da učestvuju u njegovoj izradi i da budu deo tima koj će rešiti problem građana.

On je ukazao da je svakom građaninu u interesu da ima upisano u katastar svoje pravo svojine, jer je to dokaz da je vlasnik.

„Bez toga ne može da raspolaže nepokretnošću i da je proda, a banke neće da mu odobre kredit“, istakao je Kostić.

On je ukazao da su izvršitelji i advokati uvek imali plodonosnu saradnju u interesu građana.

„Nema razloga da se ta saradnja ne nastavi i po ovom osnovu. Želimo da udružimo naša znanja i energiju sa advokatima u rešavanju ovog velikog problema za građane i privredu. Istovremeno to je opterećenje i za pravosudni sistem jer postoji veliki broj slučajeva nerešenog imovinskog statusa koji su predmet dugogodišnjih parnica pred sudovima. Zato smo spremni da stavimo na raspolaganje sve svoje terenske kapacitete kako bismo pomogli građanima da što brže i što jednostavnije ostvare svoje pravo na upis u katastar“, zaključio je Kostić.

(Espreso / Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.