NOVA PRAVA JAVNIH IZVRŠITELJA MOGU DA NAPRAVE DODATNE PROBLEME GRAĐANIMA: Evo o čemu je reč
Policija, Foto: Tamara Trajković

izmene i dopune

NOVA PRAVA JAVNIH IZVRŠITELJA MOGU DA NAPRAVE DODATNE PROBLEME GRAĐANIMA: Evo o čemu je reč

Za ogroman broj neuknjiženih objekata i prava na njima je odgovoran sam RGZ

Objavljeno:

Najavljenim izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju proširuju se nadležnosti javnih izvršitelja koji bi u budućnosti mogli da utvrđuju verodostojnost dokumentacije i da pružaju pravnu pomoć građanima prilikom upisa nekretnina. Advokatska komora Srbije (AKS) najoštrije je osudila najavljene izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju i proširenju nadležnosti javnih izvršitelja. Tri sindikata RGZ-a, takođe se protive predloženim izmenama, piše Nova ekonomija.

Izmenama koje se najavljuju, javni izvršitelji bi mogli da pribavljaju dokumentaciju koja nedostaje i podnose zahtev za upis u katastar nakon što donesu rešenje da je nepokretnost u vlasništvu osobe koju zastupaju, navodi AKS.

S druge strane, u Komori javnih izvršitelja kažu za Novu ekonomiju da je inicijativa da se javnim izvršteljima poveri ovaj posao nastala iz dugogodišnjih problema koji opterećuju građane i firme, onemogućene da upišu imovinu u katastar nepokretnosti.

„Nedostaje dokumentacija, spori su postupci upisa, imamo zagušenje institucija u lancu i zato je potrebno pronaći novo rešenje kako bi građani ostvarili prava koja im pripadaju. Ne samo da im se reše pravno nerešena pitanja, nego da im se da mogućnost da poseduju svoju imovinu, da u celini sa njom raspolažu. Zbog ovih problema sigurno imaju i značajne finansijske gubitke“, kažu u Komori javnih izvršitelja.

Južni Bulevar, iseljenje
foto: Tamara Trajković

Isto tako, kako se napominje u saopštenju Advokatske komore Srbije, „zastupanje građana u postupku upisa prava u katastar nepokretnosti, pružanje pravne pomoći koje je prema odredbi člana 67. Ustava Srbije u isključivoj je nadležnosti advokature i službe pravne pomoći pri lokalnim samoupravama.“

„Netačno je da bi u slučaju ovakve izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju, javni izvršitelji postupali u okviru već datih javnih ovlašćenja postojećim zakonom, te da je od presudnog značaja njihovo stečeno iskustvo radom na terenu“, piše u saopštenju AKS.

Takođe, navodi se da će rad javnih izvršitelja u ovom poslu biti neka vrsta „konvalidacije, odnosno dostupne dokumentacije, te da je to kraći put od podnošenja tužbe sudu“.

„Radi se dakle o pružanju pravne pomoći, zastupanju stranke u postupku upisa, i istovremeno i odlučivanje da li je zahtev stranke za upis prava svojine osnovan ili nije, što nikako ne može biti u nadležnosti javnih izvršitelja“, ocenjuje AKS.

Za ogroman broj neuknjiženih objekata i prava na njima je odgovoran sam RGZ koji u radu ima stotine hiljada nerešenih predmeta i na ovaj način pokušava da skine odgovornost sa sebe za neažuran i nestručan rad, ističu advokati iz AKS.

Zato Advokatska komora Srbije zahteva hitnu reakciju Vlade Srbije i nadležnih Ministarstava povodom izmena ovog Zakona.

Da bi se ova incijativa sprovela, neophodno je izmeniti Zakon o izvršenju i obezbeđenju, čije izmene i dopune još nisu predložene, ističu javni izvršitelji.

„O tome će odlučiti prvo nadležno Ministarstvo, a zatim i Narodna skupština, ako se predlog nađe na dnevnom redu“, kažu u Komori javnih izvršitelja.

01:04

OTELI SU SVE, SA 200 DINARA U DŽEPU, U PAPUČAMA, OSTAO SAM NA ULICI Anđelković: Izvršitelji to rade jer misle da su ljudi neuki

(Espreso/Nova Ekonomija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.