PITALI SMO MINISTARSTVO PROSVETE DA LI JE U NAŠIM ŠKOLAMA MOGUĆA ZABRANA UPOTREBE MOBILNIH TELEFONA: Ovo je odgovor
Dete sa mobilnim telefonom, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

šta vi kao roditelj mislite o ovim odlukama?

PITALI SMO MINISTARSTVO PROSVETE DA LI JE U NAŠIM ŠKOLAMA MOGUĆA ZABRANA UPOTREBE MOBILNIH TELEFONA: Ovo je odgovor

U maju mesecu četiri škole su zabranile upotrebu elektronskih uređaja

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Tokom ove godine šest Osnovnih škola u Srbiji je donelo odluku da zabrane svojim učenicima korišćenje mobilnih telefona tokom nastave, kao i u svim školskim prostorijama. Najpre je đacima Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" iz Sremske Kamenice u martu zabranjeno nošenje mobilnih telefona u školu, što je predstavljalo prvu odluku ovog tipa na području grada.

Jednu nedelju kasnije, istog meseca, Osnovna škola "Dragiša Mihailović" u Stanovu prva je u Kragujevcu zabranila korišćenje mobilnih telefona učenicima, ali i nastavnicima.

Tada je direktor te škole, Dalibor Tvrdišić naglasio da je to zapravo jedna vrsta prevencije digitalnog nasilja, jer je zabranjeno fotografisanje i snimanje, a dozvoljeni su na odmoru samo pozivi i slanje poruka, preneo je portal Info KG.

- Đaci su u obavezi da isključe mobilni telefon kada počne čas i odlože u na posebna mesta predviđena za to. U jednoj učionici smo postavili platno sa džepovima u koji se odlažu telefoni, a plan je da uskoro tako bude u svakoj učionici. Ukoliko je za nastavu potrebna neka aplikacija, to nastavnik odluči i mobilni se koristi u jednom delu časa - izavio je tada direktor OŠ "Dragiša Mihailović", Dalibor Tvrdišić.

Tokom maja meseca, čak četiri škole su uvele iste mere, i to tri Osnovne škole u istom gradu - Šapcu.

Osnovna škola "Laza K. Lazarević" od 22. maja, zabranila je korišćenje mobilnih telefona u objektu i dvorištu te obrazovne ustanove u Šapcu. To je učinjeno na osnovu dopisa resornog ministarstva od 3. februara u kome stoji da svaka škola može internim aktom da uredi njihovu upotrebu. Ista odluka doneta je i u "Vukovoj" i "Jevremovoj" školi, dok je u još jednoj šabačkoj školi postupak za njeno sprovođenje u toku, preneo je portal Glas Podrinja.

"Sve procedure smo sproveli do 19. maja, kada je doneta odluka, interni akt škole i roditelji i učenici obavešteni su da od 22. maja stupa na snagu. Treći je dan kako to funkcioniše i svi su prezadovoljni. Zanimljivo je da je 93,4 posto roditelja učenika od prvog do osmog razreda na Savetu podržalo odluku na osnovu anonimnog upitnika. Bilo je pitanja zašto se ne uvodi zabrana korišćenja. Ne smemo i ne možemo zabraniti nošenje telefona koje određeni broj učenika sigurno ima u svojim rančevima i jaknama, kako bi mogli da se jave svojim roditeljima kad izađu iz školskog dvorišta, ali kada su u školi ne mogu ih uključivati, ni držati u rukama. Napominjemo da se deca iz škole mogu javiti roditeljima sa nekoliko lokacija, koristeći školski telefon dostupan ka svim mrežama, kod pedagoga, psihologa, u sekretarijatu. Ti brojevi su dostupni i ukoliko roditelji žele da stupe u kontakt sa svojom decom", obrazložio je tada direktor Lazine škole Milan Blagojević.

Škola
foto: Profimedia

U maju mesecu, poslednja škola koja je donela meru zabrane upotrebe mobilnih telefona jeste Osnovna škola "Mur" u Novom Pazaru.

Inicijativu školskog Tima za suzbijanje nasilja jednoglasno su prihvatili nastavnici i uprava škole, ali i Savet roditelja, pisali su mediji.

Ovu odluku zajednički su doneli uprava škole i roditelji.

- Dosta njih je reklo da se ova odluka ne može sprovesti. Evo, ormarić do mene pun telefona je dokaz da ipak može. Deca su bila skeptična i nisu bila oduševljena prva dva dana, da budem iskrena, nije bilo baš lako. Razgovorom uprave škole, nas nastavnika sa decom, timski smo radili i razgovarali i deca su to prihvatila - rekla je tada nastavnica Osnovne škole "Mur" u Novom Pazaru, Zehra Etemović.

Vlada Holandije donela odluku o zabrani upotrebe telefona u školama

4. jula ove godine, Holandska vlada je saopštila da će mobilni telefoni, tableti i pametni satovi biti zabranjeni u učionicama od 1. januara sledeće godine.

Vlada Holandije je navela da će korišćenje tih uređaja biti dozvoljeno samo ukoliko su potrebni tokom časova o digitalnim veštinama, iz medicinskih razloga ili za osobe sa invaliditetom, preneo je Rojters.

Oglasilo se Ministarstvo prosvete za portal Espreso

Povodom ovih slučajeva u srpskim školama, kao i odluke vlade jedne od najbogatiih zemalja Evropske Unije, ubrzo se oglasilo Ministarstvo prosvete za naš portal i njihov odgovor vam prenosimo u celini:

"Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisana je autonomija ustanove koja podrazumeva autonomiju pri donošenju statuta, razvojnog plana, programa, godišnjeg plana rada, pravila ponašanja u ustanovi, korišćenje mobilnih i drugih elektronskih uređaja u edukativne svrhe i drugo. Ministarstvo je početkom godine dopisom podsetilo škole da u skladu sa propisima ovo pitanje urede internim aktima." piše u odgovoru.

Bonus video:

02:38

NASTAVAK PRIJEMNIH ISPITA ZA BUDUĆE BRUCOŠE

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.