NEJEDNAKA TRKA NA PRIJEMNIM ISPITIMA: Na ovim SMEROVIM se za 1 indeks bori 5 KANDIDATA, a na drugim PUSTOŠ!
Univerzitet u Beogradu, Foto: Nebojša Mandić

u toku prijemni na fakultetima

NEJEDNAKA TRKA NA PRIJEMNIM ISPITIMA: Na ovim SMEROVIM se za 1 indeks bori 5 KANDIDATA, a na drugim PUSTOŠ!

Za studijske programe Fakulteta organizacionih nauka (FON) vlada veliko interovanje

Objavljeno:

U toku su prijemni ispiti na fakultetima u Srbiji. Na Univerzitetu u Beogradu završavaju se danas. Preliminarne rezultate visokoškolske ustanove u obavezi su da objave do 3. juna do 16 sati, dok će konačna rang lista biti objavljena najkasnije do 10. jula. Od osvojenog broja bodova, ali i uspeha iz srednje škole zavisiće da li mogu da upišu željeni studijski program.

Zadatak neće biti lak jer se, primera radi, na Psihologiji na Filozofskom fakultetu za jedan indeks bori pet kandidata, dok na FON-u tri kandidata. Sa druge strane ima i i studijskih programa gde skoro da nema zainteresovanih kandidata za studiranje. Reč je o studijskim programima gde se školuju nastavnici. Za nastavnika fizike na Fizičkom fakultetu u Beogradu prijemni je polagao samo jedan kandidat. Ista slika bila je i na novosadskom PMF-u na smerovima za nastavnika fizike i nastavnika hemije.

Najveće intertesovanje maturanata je za informacione tehnologije, ali i fakultete iz grupacije medicinskih nauka. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu popularan je samo jedan studijski program - Psihologija. Za taj smer se prijavilo 547 kandidata, a mesta imaju za 116 brucoša. Tu se za jedan indeks bori pet maturanata. Na ostalih devet studijskih programa na tom fakultetu prijavilo se ukupno 327 kandidata.

Filozofski fakultet u Beogradu
Filozofski fakultet u Beogradufoto: Stefan Jokić

Za studijske programe Fakulteta organizacionih nauka (FON) vlada veliko interovanje. Za jedan indeks na studijskom programu Menadžment i organizacija bore se četiri kandidata. Mesta ima za 390 brucoša, a prijavilo se 1.712 maturanata. Slično je i na drugom studijskom programu Informacioni sistemi i tehnologije gde se prijavilo 2.019 kandidata, a mesta ima za 590 brucoša.

Ogromno interesovanje vlada i za studijski program Logopedija na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER). Tu se prijavilo 156 kandidata, a mesta ima za 50 brucoša. Na Arhitekturi su se prijavila dva kandidata na jedno mesto. Upisuju 240 brucoša, a prijavilo se 553 kandidata.

Gde se prijavilo najmanje kandidata

Najmanje interesovanje je za studijske programe za nastavnike. Na Fakultetu za fiziku u Beogradu, na smeru Opšta fizika gde se školuju nastavnici fizike prijavio se samo jedan kandidat. Po jedan kandidat prijavio se za nastavnika fizike i nastavnika hemije na studijski programima PMF-a u Novom Sadu. Za nastavnika matematike na Matematičkom fakultetu prijavilo se 16 maturanata, a mesta imaju za 70 brucoša.

Prof. Zorica Popović, prodekan za nastavu Fizičkog fakulteta u Beogradu kaže da se na taj fakultet prijavilo 58 studenata na četiri studijska programa, a mesta imaju za 155 brucoša. Na smeru Opšta fizika, gde se školuju nastavnici fizike, prijavio se samo jedan kandidat, a mesta ima za 25.

"Najviše kandidata prijavilo se za studijski program Teorijska i eksperimentalna fizika- 30, a primamo 50. Tu se školuju budući istraživači i obično se prijavljuju dobri učenici koji znaju da će se baviti naukom. Na Meteorologiji prijavilo se 12, a primamo 30 brucoša, dok se na smeru Primenjena i kompjuterska fizika prijavilo 15, a primamo 50 kandidata", kaže Popović.

Dodaje da se ove godine prijavilo 15 odsto kandidata manje nego prošle godine. Smatra da je opšte stanje u prosveti glavni razlog što nema kandidata na smerovima koji školuju nastavnike fizike. Dok se na IT smerovima drugih fakulteta traži mesto više, na Fizičkom fakultetu na IT smeru ne popune ni budžetska mesta.

Amfiteatar
Amfiteatarfoto: Damir Dervišagić

"Imamo studijski program Primenjena i kompjuterska fizika, ali možda nismo baš toliko prepoznati kod mladih. Studenti koji završe taj studijski program dosta su traženi u IT sektoru i lako se zapošljavaju", priča Popović.

Dodaje da je ranije i za Meteorologiju bilo veće interesovanje, ali da se sada ne prijavljuje dovoljno kandidata- prijavilo se 12, a mesta imaju za 30 kandidata.

Fizički fakultet priznaje prijemni iz matematike i fizike koji je položen i na drugim fakultetima UB. Kandidati koji ne budu primljeni na ETF-u, Matematičkom fakultetu imaju mogućnost da se upišu kod njih. Prijem dokumenata kandidata koji su položili prijemni na drugom fakultetu je 11. i 12. juna, a upis je 13. i 14. jula.

Najtraženiji fakulteti

Na FON-u u Beogradu nemaju problema da popune sva budžetska i samofinansirajuća mesta. Svake godine prijavi se mnogo više kandidata nego što primaju. Ove godine prijavilo se 2.308 kandidata, a mesta ima za 980. Za studijski program Informacioni sistemi i tehnologije prijavilo se 2.019 kandidata, a mesta ima za 590 brucoša, dok se za program Menadžment i organizacija prijavilo 1.712 kandidata, a mesta imaju za 390 brucoša.

"Kandidati su konkurisali na oba studijska programa jer im je važno samo da upišu FON. Ove godine imamo za nijansu više prijavljenih kandidata nego prošle godine kada smo imali 2.299 prijavljenih. Godinama je FON među najtraženijim fakultetima. Dva su ključna razloga - uslovi za studiranje i brzo zaposlenje", kažu na FON-u.

FON
FONfoto: Printscreen/Youtube/Fakultet Organizacionih Nauka FON

Fakultet organizacionih nauka poznat je po odličnoj saradnji sa privredom. Imaju potpisano više od 1.300 ugovora sa kompanijama gde studenti imaju obaveznu praksu. Većina studenata pri kraju fakulteta počnu da rade, akademci na IT smeru i ranije.

"Mi im uvek savetujemo da sačekaju diplomu pa da se aktiviraju što se tiče profesije. Međutum, oni uspevaju da sve tu usklade", navode na FON-u.

Slična je situacija i na ostalim univerzitetima. Na Univerzitetu u Novom Sadu najveće interesovanje vlada za Fakultet tehničkih nauka i to za studijski program Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije, ali i za Arhitekturu koja se takođe uči na ovom fakultetu.

Najviše prijava stiglo je za Psihologiju i Engleski jezika koji se izučavaju na Filozofskom fakultetu. Veliko interesovanje je i za Medicinski fakultet i Akademiju umetnosti. Najmanje kandidata prijavilo se za polaganje prijemnog ispita za studijske programe gde se školuju nastavnici fizike i hemije- samo po jedan kandidat.

Bonus video:

02:18

OVI FAKULTETI U BEOGRADU NE MOGU DA POPUNE BUDŽETSKA MESTA! Mladi nipošto ne žele da se bave ovom strukom, evo i zbog čega

(Espreso / Euronews, Slavica Tuvić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.