ŠAMARAM PROFESORA NA ČASU, NAJVEĆA SAM FACA! Ko su huligani koji terorišu celu Srbiju? (FOTO)
Foto: Profimedia

i niko kriv?

ŠAMARAM PROFESORA NA ČASU, NAJVEĆA SAM FACA! Ko su huligani koji terorišu celu Srbiju? (FOTO)

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za Espreso kako su današnja deca nepotrebno prezaštićena zbog bombardovanja, sankcija i ostalih nedaća koje su snašle Srbiju
Objavljeno:

Psiholog, Aleksandra Janković kaže kako su nekada roditelji previše ispoljavali autoritet, ali da se sada situacija totalno promenila.

- Deca su postala mali Bogovi, središte porodice, narcisi. Oni nemaju usvojene norme i izrastaju u ljude koji nemaju odnos prema zajednici, nemaju empatiju i nesposobni su za partnerske relacije, da ne pričamo o deci, kaže Aleksandra za Espreso.

Ona dodaje kako već možemo da vidimo primere arogantnih i bahatih mladih osoba.

foto: Stock/ilustracija

- Potrebno je napraviti napor od strane svih, a posebno roditelja kako bi se situacija promenila. Deca moraju da usvajaju radne navike, a ne da idu prečicama. Nastavnici su postali samo službenici, a pritom ih svi omalovažavaju, tvrdi Aleksandra.

Ipak, ona ističe kako i dalje ima dobre dece i postoje čitave generacije koje su dosta uradile i koje su vredne divljenja.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za Espreso kako su današnja deca nepotrebno prezaštićena zbog bombardovanja, sankcija i ostalih nedaća koje su snašle Srbiju.

foto: Nebojša Mandić

- Smatram da treba da se odgovornije ponašamo prema deci. Roditelji su ih previše zaštitili i oni zbog toga neće umeti da se snađu u životu. Deca imaju određena prava koja su im zagarantovana, ali obaveze moraju da postoje. Smatram da prava zapravo proističu iz obaveza.

Ministar Šarčević objašnjava kako je neophodno da se sam sistem redizajnira, odnosno da se promeni, kako bi stvari postale funkcionalnije.

- Mi ćemo davati predloge i rešenja kako bi se sistem poboljšao. U nekim školama, sve funkcioniše kako treba, dok je u drugima potrebno menjati stvari i mi ćemo raditi na poboljšanju.

Dodaje kako je očigledno da su kriterijumi u školama pali i kako je danas mnogo lakše dobiti "prolaz" ili visoku ocenu u odnosu na nekadašnje standarde.

Bonus video

Građani su nam dali urnebesne odgovore o pušenju u kafićima!

(J. Jovanović)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.