ŠAMARAM PROFESORA NA ČASU, NAJVEĆA SAM FACA! Ko su huligani koji terorišu celu Srbiju? (FOTO)
Foto: Profimedia

i niko kriv?

ŠAMARAM PROFESORA NA ČASU, NAJVEĆA SAM FACA! Ko su huligani koji terorišu celu Srbiju? (FOTO)

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za Espreso kako su današnja deca nepotrebno prezaštićena zbog bombardovanja, sankcija i ostalih nedaća koje su snašle Srbiju
Objavljeno:

"Udario šamar profesorki zbog opklade od 10 evra", "Prebio nastavnicu", " probušio gume učitelju". Šta još treba da se desi i gde su granice?

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Poslednjih godina prisustvujemo urušavanju nastavničkog autoriteta i odlučno žmurimo pred problemom koji će od naše dece stvoriti "odrasle idiote". Nakon aktuelnog skandala, prašina se slegne, mediji se povuku, a "krv se osuši". Ono što zauvek ostane su traume i strah nastavnika, kao i pobeda nasilnika koji se i dalje bahate "iz zadnje klupe".

foto: Shutterstock

Logično, postavlja se pitanje, da li je učenik u Srbiji uvek u pravu, pa čak i onda kad fizički zlostavlja ljude koji bi trebalo da se bave njegovim obrazovanjem i vaspitanjem?

Ovo su samo neki od novijih primera gde su nastavnici postajali žrtve bahate dece kojoj niko ne može da stane na put:

Učenik prvog razreda Gimnazije "Jovan Skerlić" u Vladičinom Hanu A. S. (15) osumnjičen je za fizički napad na profesorku matematike Dikicu Ilić (59), jer mu je dala jedinicu iz tog predmeta. On je udario profesorku nogom prilikom čega joj je napukao kuk.

EKSKLUZIVNO: Snimak eksplozije na Voždovcu, ljudi vrište, pola ulice gori, raznet narko-diler! (VIDEO)

U Ekonomskoj školi “Dimitrije Tucović” u Vranju, učenik je fizički nasrnuo na profesora matematike. Kolege su ga zaštitile od agresivnog učenika, a ulazna vrata ostala su zaključana do dolaska policije.

Učenik Tehničke škole u Mladenovcu V. P. (17) iz čista mira je na času svom snagom udario šamar profesorki Vesni Radić. Nakon toga, upisan je u mašinsku školu "Kosmaj" u Sopotu bez većih posledica.

Psihoterapeut Zoran Milivojević kaže za Espreso da su škole postale "stisnute", a da se profesori plaše roditelja.

foto: Stock

ODVALIO PROFESORKI ŠAMARČINU USRED ČASA: Učenik iz Mladenovca zgranuo celu Srbiju!

- U današnje vreme, dete je prezaštićeno. Roditelji tvrde kako oni najbolje poznaju svoju decu, dolaze sa advokatima u škole, prete i uvek su na strani deteta. Sa druge strane, oni ne žele da uče, već samo da uzmu diplome i nastave dalje. Vrlo je bitno da se shvati da nije svaka kazna - nasilje, tvrdi Zoran i dodaje:

Pored straha za sopstvenu bezbednost i gubitka posla, profesori se plaše da ne izgube licencu, pa su blagi prema deci.

Zoran kaže kako sistem u školama nije dobar i da neke stvari moraju da se promene.

Deca su postala centar, a sve ostalo se zanemaruje. Mora da se promeni paradigma vaspitanja, a ne da deca postaju mali narcisi koji neće da odrastaju. Obaveze dece moraju da postoje.

MINISTAR PROSVETE: Kažnjavaćemo neprimerno oblačenje učenika i profesora u školama!

Zoran takođe objašnjava kako je veoma isplativo da se danas zalažete za prava deteta jer se dobijaju mnogobrojne donacije, projekti i umrežuju se nevladine organizacije. Smatra kako pravo rešenje problema leži u stvaranju novog društvenog ugovora između škole, države i roditelja koji moraju da primenjuju partnerski model i zajedno da sarađuju kako bi rešili postojeći problem.

Roditelji su najbitniji akteri kada je u pitanju vaspitanje dece, a škole su tu da pomognu i obrazuju decu. Da bi se to desilo, potrebno im je vratiti slobodu koja im je oduzeta. Bolje rečeno, potrebno je vratiti dostojanstvo školama, slažu se stručnjaci.

foto: Aleksandar Jovanović Cile
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.