DETE VAM UMRE ZBOG GREŠKE LEKARA, ČEKATE 15 GODINA PRAVDU I NE DOČEKATE JE! Ovo može samo u Srbiji!
Foto: Reuters, Privatna arhiva

zdravstvo na testu laži

DETE VAM UMRE ZBOG GREŠKE LEKARA, ČEKATE 15 GODINA PRAVDU I NE DOČEKATE JE! Ovo može samo u Srbiji!

U našoj državi dosta roditelja koji čeka pravdu za decu koja su umrla u bolnicama. Ovo je samo jedan od bolnih primera da mnoge stvari ne funkcionišu

Objavljeno: 22:30h
Milica Božinović

- Svi lekari se međusobno štite i to je najveći problem. Male su šanse da ćete pronaći veštaka koji će veštačiti protiv lekara koji je okrivljen. Situacija je upravo jako teška zbog toga što oni čuvaju leđa jedni drugima. Radio sam na bezbroj takvih slučajeva, ali jedan mi je posebno urezan. Tada je osuđen jedan lekar, a trebalo je biti njih 6! Oni su međusobno napravili tal, dogovorili se kojeg će da okrive i tu se priča završila - objašnjava Petronijević za Espreso.

Ali, Ljiljana Aramašić nije jedina.

I skorašnjih, i ne tako skorašnjih slućajeva ima itekako.

Malom Radenku Nikodinoviću, koji je polomio ruku pošto je pao sa tobogana, ruka je istrulila zbog neadekvatno pružene pomoći.

foto: Večernje novosti

I majka male Mile dugo je čekala da pravda ugleda svetlost dana.

Dvanaest godina posle Miline smrti, Apelacioni sud u Kragujevcu je 14. septembra 2010. doneo pravosnažnu presudu kojom je dečjem hirurgu Nebojši Zlatanoviću (57) određena osmomesečna zatvorska kazna jer je utvrđeno da nije uradio potrebne preglede i da je prekasno dijagnostikovao zapaljenje creva

Tu je i slučaj Jelice Radović, koja je u Klinici "Decedra" preminula 2006, nakon operacije čukljeva, a presuda nije konačna jer stranke imaju pravo žalbe. I malena Anja Grahovac preminula je tokom rutinske operacije, pre punih devet godina, a još niko nije odgovarao za to.

Medicinke greške i izgubljeni životi postala su učestala pojava u Srbiji! Dug sudski proces i blage ili nikakve kazne obeležje su sistema koji na taj način uskraćuje porodicama preminulih pravo da isrteraju pravdu za svoje najbliže!

Milan Dinić, direktor lekarske komore Srbije u razgovoru za naš portal rekao je da je u interesu svih zdravstvenih radnika da se ovakvi procesi reše što pre, ali da je to do pravosuđa.

- Mi iz lekarske komore se zalažemo za brzo rešavanje ovih procesa. Iz dva razloga. Prvenstveno da se nekom pravdom zadovolje porodice koje su eventualno snosile neki gubitak, a sa druge strane da bi se i lekarima skinuo krst sa leđa, da ne da moraju da čekaju po 10 godina da bi se sve razjasnilo. Ima i dosta oslobađajućih presuda, a neko nosi teret 10 godina da je dužan za nešto. Objektivno gledano, ništa ne zavisi od lekara. Pravoduđe vodi postupak, lekari ne utiču na to koliko će proces trajati - objasnio je Dinić za Espreso i dodao:

- Lekari pruže milione usluga godišnje, dogodi se da se potkrade neka grešaka i ja uvek insistiram da se pravi razlika između lekarske greške i nesavenog lečenja. Nesavesno lečenje podrazumeva da vi ostavite pacijenta u čekaonici satima, da mu zakazujete preglede za tri, pet, šest meseci. A druga stvar je ako sam ja kao lekar pokušao da učinim nešto i da se desilo da pogrešim u proceni. Nekada i opterećenje poslom i uslovi u kojima radimo dovode do toga da ne bude dovoljno vremena da se u potpunosti posvetite pacijentu - zaključuje Dinić.

BONUS VIDEO: Upoznajte malog Dimitrija, zbog kog bi SVI U SRPSKOM ZDRAVSTVU trebalo DA SE STIDE!

(Milica Božinović)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.