DETE VAM UMRE ZBOG GREŠKE LEKARA, ČEKATE 15 GODINA PRAVDU I NE DOČEKATE JE! Ovo može samo u Srbiji!
Foto: Reuters, Privatna arhiva

zdravstvo na testu laži

DETE VAM UMRE ZBOG GREŠKE LEKARA, ČEKATE 15 GODINA PRAVDU I NE DOČEKATE JE! Ovo može samo u Srbiji!

U našoj državi dosta roditelja koji čeka pravdu za decu koja su umrla u bolnicama. Ovo je samo jedan od bolnih primera da mnoge stvari ne funkcionišu

Objavljeno: 22:30h
Milica Božinović

Svedoci smo sve češćih žalbi građana zbog loših uslova u kojima se pacijenti leče, ali ne manjka ni tužbi zbog nesavesnog lečenja.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Tačno je da su greške u radu prisutne na svakom poslu, ali ono što lekare i zdravstvene radnike izdavaja i u javsnosti izaziva posebnu pažnju jesu upravo propusti. Zbog jedne jednostavne stvari. Njhovi propusti mogu biti - kobni!

Još veći problem nastaje onda kad se takve greške kriju. Kad bi se istina iznela na videlo u "nebranom grožđu", našao bi se veliki broj bolnica i njhovih direktora, a ukaljao bi se i ugled izvesnih lekara.

Iz tog razloga nesavesni često izbegnu "optuženičku klupu". A i kad uspete da ih dovedete pred lice pravde sledi dug i mukotrpan proces.

foto: Zorana Jevtić

U Srbiji ima dosta roditelja koji čekaju pravdu za decu koja su umirala u bolnicama. A svima su zajednički baš ti maratonski sudski procesi, oslobađajuće presude, različita tumačenja sudskih veštaka...

Najčešće greške lekara koje dovode do fatalnih ishoda su zaboravljanje instrumenata u telu pacijenta, pogrešna dijagnoza ili lečenje, vađenje zdravog umesto obolelog organa... Često se pak dešava i da ekipe hitne pomoći odbiju da dođu na poziv uz objašnjenjenje da je verovatno reč o gripu ili virusu.

Postavlja se pitanje, zašto oni u "belim mantilima" ne preduzimaju sve mere kako bi se utvrdili uzroci bolesti ili pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta?

Mnogo je priča unesrećenih ljudi koji smtaraju da su izgubili najbliže zbog greške u lečenju, a koji imaju pravo da znaju ko je odogovoran za smrt. Međutim, malo je medicinskih slučajeva u kojima su odgovorni preuzeli krivicu i kojima su izrečene sudske presude.

Vest da su lekarke Vera Milenković i Gordana Miletić osuđene na po dve godine zatvora i dve godine zabrane rada zbog nesavesnog lečenja Ljiljane Arambašić, koja je 2002. godine preminula od posledica upale slepog creva više je nego sramotna.

foto: Privatna arhiva

Zbog čega? Prosto je.

Trebalo je "samo" 15 godina da pravda ugleda svetlost dana i da odgovorni za smrt ove devojke budu osuđeni zbog propusta koji je imao fatalan ishod! I sada dolazimo do onog maratnoskog sudskog procesa jer je ovo ponovoljeno suđenje lekarima pošto je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu iz 2012 godine.

Dakle, zbog čega porodice moraju da čekaju dugi niz godina da bi osetile satisfakciju na sudu kada lekar koji je nesvesno lečio nekog njima bliksog bude osuđen?

Advokat Goran Petronijević u razgovoru za naš portal rekao je da je to veoma osetljiva tema i da su lekarski poziv i njihova "zajednica" veoma zatvoreni.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.