POSLEDNJI AVGUSTOVSKI DAN U ZNAKU JAKIH OLUJA: Evo u kojim delovima Srbije je moguće NEVREME i KADA!
Ilustracija, Foto: Beta/Dragan Gojić

oluje, obilne padavine i grmljavina

POSLEDNJI AVGUSTOVSKI DAN U ZNAKU JAKIH OLUJA: Evo u kojim delovima Srbije je moguće NEVREME i KADA!

Prosečna maksimalna temperatura za početak septembra je od 24 do 28 stepeni

Objavljeno:

U Srbiji danas promenljivo oblačno i nestabilno, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, naročito sredinom dana i posle podne. Biće uslova i za kratkotrajne grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima, pri čemu bi u kratkom vremenskom intervalu moglo da padne i preko 20 litara kiše po kvadratnom metru.

Maksimalna temperatura biće od 25 do 30 stepeni, u Beogradu do 27 stepeni, a zbog visoke vlažnosti vazduha očekuje se veoma sparno. U četvrtak ujutro na jugu i jugoistoku vedro, ponegde sa maglom, dok se na severu i na zapadu očekuje naoblačenje. Tokom dana u svim predelima očekuje se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz severozapadni vetar, a ovo pogoršanje vremena biće uslovljeno prodorom hladnog fronta, napisao je na svom Fejsbuk profil meteorolog Đorđe Đurić.

Maksimalna temperatura biće od 25 do 29 stepeni, u Beogradu do 27 stepeni, ali posle podne će po prelasku hladnog fronta temperatura biti u padu. U petak će vreme biti više nalik jesenjem. Pod uticajem prostrane visinske doline sa severa i hladnog fronta, biće pretežno oblačno i relativno sveže sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Vremenska prognoza, Pljuskovi, Grmljavina, Padavine, RHMZ
foto: Iljustracija, EPA-EFE/ LUKASZ GAGULSKI

Očekuju se i obilnije padavine, naročito na jugu, jugoistoku, istoku i severoistoku Srbije i u ovim predelima palo bi i preko 40 litara kiše po kvadratnom metru, dok se u ostalim predelima očekuje uglavnom od 10 do 20, 30 litara.

Duvaće severozapadni vetar, a maksimalna temperatura biće od 18 stepeni na severu i na zapadu do 25 stepeni na jugu Srbije, u Beogradu do 20 stepeni. U toku večeri i noći prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. U subotu se očekuje kratkotrajna stabilizacija vremena, Još ujutro može biti oblačnosti i sumaglice, a tokom dana umereno oblačno i toplije, uz dosta sunčanih perioda. Maksimalna temperatura u većini predela biće oko 25 stepeni. U nedelju se očekuje novo pogoršanje vremena. Srećom, ono će biti prolaznog karaktera.

Dakle, oslabljeni hladni front premeštaće se u nedelju preko Srbije i već pre podne zahvatiti severne i zapadne, potom i ostale predele Srbije. Sredinom dana i posle podne biće kiše i pljuskova sa grmljavinom. Maksimalna temperatura biće od 22 stepeni na severozapadu do 28 stepeni na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 25 stepeni. U toku večeri i noći razvedravanje. Dobra vest je da se od ponedeljka očekuje duža stabilizacija vremena.

Srbija i naše područje od ponedeljka će biti pod uticajem povišenog vazdušnog pritiska, pa se očekuje sunčano i stabilno. Sa jugozapada će početi da jača termilčki greben na visini, pa se sa jugozapada Evrope preko Mediterana očekuje strujanje tople vazdušne mase. Ujedno, nad zapadnom Evropom formiraće se veoma snažan ciklon sa centrom iznad Atlantika, koji će zapadnoj i severozapadnoj Evropi doneti jake oluje i obilnije padavine. Njegov položaj biće takav da će ka Srbiji usloviti pojačano jugozapadno strujanje i time potpomognuti da do našeg područja od sredine sledeće sedmice stigne još toplija vazdušna masa. Maksimalna temperatura početkom sledeće sedmice u većem delu Srbije biće oko 25 stepeni, a u od sredine, pa do kraja sledeće sedmice oko, pa i koji stepen iznad 30.

Ujedno, napomenuti visinski termički greben neće dozvoliti da oblačnost sa padavinama sa Atlantika stigne preko Alpa do našeg područja, tako da bi bilo sunčano. Prema trenutnim prognozama, pogoršanje vremena sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature očekuje se oko 11-12. septembra. Inače, sutra je prvi dan klimatološke jeseni.

Prosečna maksimalna temperatura za početak septembra je od 24 do 28 stepeni. Ako izuzmemo petak kada temperatura bude bila ispod proseka, već od vikenda biće oko ili još uvek malo ispod prosečnih vrednosti, a od sredine sledeće sedmice i za oko 5 stepeni više od proseka. Padavine narednih dana još više će doprineti da se ublaži dugotrajna letnja suša, što će dobrodoći poljoprivrednim i ratarskim kulturama, ali će reke i dalje imati veoma nizak vodostaj.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.