LOPTASTA MUNJA UOČENA U SRBIJI, ULAZI U KUĆU! Meteorolog za Espreso otkrio koliko je OPASNA, posledice su FATALNE!
Loptasta munja, Foto: Printscreen

opasnost vreba srbe

LOPTASTA MUNJA UOČENA U SRBIJI, ULAZI U KUĆU! Meteorolog za Espreso otkrio koliko je OPASNA, posledice su FATALNE!

O ovoj manje poznatoj pojavi i koliko se razlikuje od obične munje, razgovarali smo sa meteorolog Nedeljkom Todorovićem

Objavljeno: 18:04h
Jovana Nedeljković

Na društvenoj mreži Instagram osvanuo je jedan krajnje zastrašujući video snimak. Naime, u toku nevremena koje je zadesilo Sremsku Mitrovicu, ali i gotovo čitavu Srbiju, na nebu se u par sekundi pojavila neobična pojava koja je privukla pažnju.

Na video snimku koji je objavljen može se uočiti mala svetlucava loptica koja "skakuće" po nebu. Iako je nekima koji su videli snimak na trenutke delovalo da se radi o svicu, ipak je u pitanju atmosferska pojava kojom se nauka i dan danas bavi i istražuje.

Radi se o kuglastoj ili loptastoj munji, retkoj pojavi koja se javlja za vreme jakog nevremena.

O ovoj manje poznatoj pojavi i koliko se razlikuje od obične munje, razgovarali smo sa meteorolog Nedeljkom Todorovićem.

Naš sagovornik nam je objasnio da je ova atmosferka pojava retkost, i s obzirom na njenu kartkotrajnost, teže je uočiti.

Stvaranje loptaste munje je još uvek malo izučen proces u vazduhu koji je praćen električnim pražnjenjem. Ne znam kako se ona ponaša u višim atmosferskim slojevima, ali kada se nađe bliže zemlji ona se uglavnom kreće sporo, a u ređim slučajevima se ubrza. Takva pojava uglavnom traje do 10 sekundi, za razliku od obične munje koja traje manje od jedne sekunde" rekao je meteorolog Todorović za Espreso.

Nedeljko Todorović
Nedeljko Todorovićfoto: Printscreen/Novo jutro

On nam je objasnio da je to u stvari koncetracija elektriciteta u jednoj sferi to jest lopti, i da taj oblik najviše odgovara "sakupljanju energije".

Na pitanje koliko je ona opasna i da li postoji pravilo kada će se i gde pojaviti, meteorolog nam je objasnio da postoji opasnost ukoliko se nađe u blizini zemnljinog tla.

"Kao što sam spomenuo, ova pojava nije detaljno istražena pa ne mogu sa sigurnošću da tvrdim u kojim slučajevima će se spustiti toliko nisko da može nekog dovesti u opasnost, ali ako bi se neko našao u njenoj blizini u momentu kada ekplodira, posledice mogu biti i fatalne", rekao nam je sagovornik i dodao da kao što munja mora da "pukne" tako je i sa ovom pojavom.

1 / 3 Foto: Printscreen/Instagram/192.RS

MOŽE DA UĐE U KUĆU

Meteorolog nam je takođe objasnio da postoje slučajevi kada je ova vrsta munje ulazila kroz domove čiji su prozori ili vrata bili otvoreni u toku nevremena. Ona u tom slučaju može čak i da izazove požar. U zavisnosti od toga kojom se brzinom kreće, savetuje da, ukoliko je vidite u svojoj blizini, ne pravite nagle pokrete, ne dodirujete metalne predmete i da se sporije krećete što dalje od nje.

"Radi se o pojavi veličine do maksimalno 30 centimetara prečnika, te samo oni koji joj se nalaze u blizini od par metara mogu da je prepoznaju, inače se u daljini vidi kao svetlucava tačka propraćena munjama. Ova pojava može da potraje i do 10 sekundi nakon čega eksplodira oslobađajući se ogromne energije. Prema zabeleženim snimcima očevidaca može se primetiti da se uglavnom kreće paralelno od tla," objasnio je za Espreso meteorolog Todorović.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/ HISTORY

On je dodao i da ne mora poput obične munje da se stvori iz oblaka, već da postoji mogućnost da se iznenada materijalizijuje na otvorenom prostoru.

Njihovo "ponašanje" je nepredvidivo, putanja i brzina leta prkose svakom objašnjenju. Oni, kao da su obdareni razumom, mogu zaobići prepreke s kojima se suočavaju - drveće, zgrade i građevine, ili se mogu u njih "zabiti". Nakon ovog sudara može doći do požara. Ostaje velika misterija šta utiče na putanju njegovog kretanja. Definitivno nije vetar, jer se i ona može kretati protiv njega. Nije razlika u atmosferskom fenomenu. To nije ni do ljudi, a ni do drugih živih organizama, jer ponekad može mirno leteti oko njih, a ponekad se "zabiti" u njih, što može dovesti dovodi do smrti", zaključio je meteorolog Todorović.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.