SPREMA SE REHABILITACIJA NIKOLE KALABIĆA: Kakva će biti sudbina koljača koji je izdao i Dražu? (FOTO) (VIDEO)
Foto: Nemanja Pančić / Ilustracija

ZLOGLASNI ČETNIK!

SPREMA SE REHABILITACIJA NIKOLE KALABIĆA: Kakva će biti sudbina koljača koji je izdao i Dražu? (FOTO) (VIDEO)

Nakon Draže Mihailovića i Milana Nedića, izgleda da je došao red na još jednog zloglasnog četnika – Nikolu Kalabića kao izglednog kandidata za rehabilitaciju
Objavljeno: 10:35h

Gotovo očajnički ovaj časnik piše Draži: “Ja Vas, dragi čika Dražo, razumem gde se i u kakvoj situaciji nalazite, ali ipak preduzmite kakve bilo mere”.

Nakon poraza u Drugom svetskom ratu, Kalabić se skrivao u ruralnim krajevima Srbije sve dok ga zloglasna Ozna nije uhvatila krajem 1945. godine.

Službene vlasti kasnije su govorile da je Kalabić otvoreno nudio saradnju Ozni u zamenu za imunitet od krivične odgovornosti. Stav vlasti kaže da je Kalabić iskoristio svoja poznanstva kako bi namamio u klopku četničkog vođu Mihailovića. Draža je uhapšen negde u martu 1946. godine i tek nekoliko meseci kasnije je streljan.

Kalabićeva sudbina ostala je nepoznata. Službeni arhivi ne beleže ni presudu ni datum smaknuća, a ni mesto smaknuća. Informacije iz druge ili treće ruke govore da je Kalabić ubijen nekoliko meseci nakon Mihailovića, a službeno je proglašen mrtvim tek 2011. u vanparničnom postupku.

(Espreso.co.rs / Avaz.ba)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.