SPREMA SE REHABILITACIJA NIKOLE KALABIĆA: Kakva će biti sudbina koljača koji je izdao i Dražu? (FOTO) (VIDEO)
Foto: Nemanja Pančić / Ilustracija

ZLOGLASNI ČETNIK!

SPREMA SE REHABILITACIJA NIKOLE KALABIĆA: Kakva će biti sudbina koljača koji je izdao i Dražu? (FOTO) (VIDEO)

Nakon Draže Mihailovića i Milana Nedića, izgleda da je došao red na još jednog zloglasnog četnika – Nikolu Kalabića kao izglednog kandidata za rehabilitaciju
Objavljeno: 10:35h

Pred Višim sudom u Valjevu u toku je postupak rehabilitacije, ali odluka još nije donesena zato što je sudija tražio dodatne dokumente, piše Express.hr.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Tačnije, reč je o odluci Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svetskom ratu. Ako se tamo spominje Kalabić, sud će odbiti zahtev za rehabilitaciju zato što je ratne zločince nemoguće rehabilitirati.

Sam Kalabić komandovao je Gorskom gardom pod Dražinom komandom, a pod nadimkom Ras-Ras bio je poznat po neverovatnoj okrutnosti koje se nije nimalo sramio.

72. godine MISIJE HALIJARD - Kako su četnici spasili 500 američkih pilota! (FOTO)

U pismu iz aprila 1944. godine lično je naredio klanje partizanskih simpatizera.

- Dragi Pape, za klanje komunista molim te dobro tu stvar proveri. Ispitaj još bar 3 čoveka. Za te ljude koji treba da se zakolju. Pitaj Peru Miletića, Stevana Beserovca i Živorada Pajića, pa ako oni kažu da su krivi kao komunisti, onda najviše zakoljite: u Jasenici 3, Popučke 2, Garić 2, Grabovica 2, konja pastuha od Zakića mi dovedite, a za njega zna Stanimir. Mene ćeš naći tek drugi dan Uskrsa uveče u Lekovicama kod Stanoja. Nemoj se vraćati dok zadatak ne završiš. Želim iskreno da praznik Hristovog voskrsenja dočekate svi zdravi. Doviđenja. Pozdravite mi sve, a tebe najviše pozdravlja tvoj čika Pera, kaže se u tom pismu.

Iako je službeno bio podređen vođi četničkog pokreta Draži Mihailoviću, Kalabić je i tamo bio zloglasan zbog okrutnosti. Čak i njegovi podređeni zabrinuto su pisali Mihailoviću i preklinjali ga da zaustavi Kalabića i njegove koljače.

“Var(ošicu) Stragare upalili su zato što su od prvog do poslednjeg bili svi pijani. To je bilo prvo delo Kalabića, čim je stupio na tlo svoje teritorije. A sad zbog njihovog pijančenja, i ludih glava ispašta jadan napaćeni srpski narod. Svaki dan kuluče oba sreza i ništa nemogu da učine opet. Što je najgore isekoše svu državnu, Manastirsku i opštinsku šumu Rudnika. Narod kuka i plače, vapi za pomoć”, napisao je jedan od članova komande Gorske garde krajem 1943. godine.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.