LEPA I SMRTONOSNA: Ona je bila srpska Mata Hari, najpoznatiji naš špijun!
Foto: Printscreen Facebook / СТАРЕ ЛЕСКOBАЧКЕ ИЗРЕКЕ И ИЗРАЗИ

privlačila je i žene i muškarce

LEPA I SMRTONOSNA: Ona je bila srpska Mata Hari, najpoznatiji naš špijun!

Član centralnog komiteta komunističke partije, svemoćna gestapovka, uticajna ličnost u srpskoj vladi, rušilac četničkog pokreta, tajni agent
Objavljeno: 17:17h

U oktobru 1941. Verin šef i ljubavnik major Kraus povučen je iz Srbije. Kasnije se Krausu misteriozno gubi svaki trag, tako da nikada nije mogao biti izručen Jugoslaviji kako bi mu se sudilo za ratne zločine.

Otprilike u to vreme, u jesen 1941, Vera Pešić je postala ljubavnica nemačkog komandanta okupirane Srbije, generala Paula Badera, kao i šefa beogradske Specijalne policije, Dragomira Dragija Jovanovića. Vezu sa partizanima u svom rodnom kraju, na jugu Srbije, održavala je preko svog školskog druga, advokata dr Milivoja Perovića. Za Perovića se tvrdilo da je i sam neko vreme proveo u redovima četnika gde mu je ratovao i rođeni brat.

Zahvaljujući svojim špijunskim i ljubavnim vezama, Vera Pešić je postala svemoćni faktor u Beogradu, kako kod nemačkih okupatorskih vlasti, tako i u vladi đenerala Nedića. Za nju se govorilo da kod Nemaca može sve učiniti, i zaista je mogla. Nemcima i Specijalnoj policiji Pešićeva je bila jedan od najvažnijih izvora informacija i savetodavac od visokog autoriteta.

Četnici Gorskog štaba 110, po poternici britanske obaveštajne službe, uhapsili su je u Sijarinskoj Banji 3. septembra 1943. godine i na Kopaoniku je osudili na smrt.

foto: Shutterstock

Vera je i dalje sarađivala sa Englezima i Francuzima, kojima je predala spisak imena 130 agenata Gestapoa i Abvera. Više puta je izbegla smrt, slučajno, ili zbog pravovremene dojave. Četnici su je uhapsili u zasedi kod Sijarinske Banje i osudili na smrt kao izdajnika. Pokušali su da je spasu nemački vojni zapovednik general Paul Bader, predsednik vlade general Milan Nedić i ministar unutrašnjih poslova Tasa Dinić. Đeneral Draža Mihailović je 6. novembra 1943. godine privremeno premešta u selo Prpore, gde je i njena majka došla da interveniše.

- Streljajte samo mene, a pustite Veru. Mlada je, nije kriva - tražila je majka Anđa Pešić.

Obe su streljane u zoru 18. maja 1944. godine. Vera Pešić je imala svega 25 godina, četiri meseca i 13 dana.

Vera Pešić je bila mirna pred streljačkim strojem. Odbila je ponuđenu cigaretu i povez preko očiju. Od četnika je samo tražila da joj ne pucaju u lice jer je htela da umre lepa.

Njoj i majci pucali su u grudi.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.