LEPA I SMRTONOSNA: Ona je bila srpska Mata Hari, najpoznatiji naš špijun!
Foto: Printscreen Facebook / СТАРЕ ЛЕСКOBАЧКЕ ИЗРЕКЕ И ИЗРАЗИ

privlačila je i žene i muškarce

LEPA I SMRTONOSNA: Ona je bila srpska Mata Hari, najpoznatiji naš špijun!

Član centralnog komiteta komunističke partije, svemoćna gestapovka, uticajna ličnost u srpskoj vladi, rušilac četničkog pokreta, tajni agent
Objavljeno: 17:17h

Kraus je organizovao Verino prebacivanje u Beč, gde se neko vreme lečila od posledica torture u policiji, a potom pohađala još neke obaveštajne kurseve Abvera u Beču i Gracu. U to vreme Vera Pešić je imala priliku da se upozna i sa samim Adolfom Hitlerom.

Potom se vraća u Beograd i zvanično radi kao dopisnik jednog nemačkog časopisa. Naravno, nastavlja i svoju špijunsku delatnost. Za račun Nemaca često putuje u Istanbul, Sofiju i Atinu gde održava veze sa nemačkim agentima. Izveštaje podnosi pre svega svome ljubavniku i šefu Karlu Krausu, ali još uvek održava kontakte i sa britanskom službom, pojedincima iz kontraobaveštajnog odelenja Đeneralštaba JKV i naravno sa onima za koje je jedino iskreno i srcem radila ‐ sa komunistima.

Uoči II svetskog rata Nemci su, pamteći kakve su im muke zadavali četnici, pokušali da pridobiju za saradnju četničkog vojvodu Kostu Milosavljevića Pećanca, heroja iz Balkanskih ratova i I svetskog rata. To su i uspeli, upravo zahvaljujući Veri Pešić.

Vera Pešić je u operaciji pod tajnom šifrom "Hanibal" stupila u kontakt sa Pećancem preko zajedničkog prijatelja Đorđa Roša, takođe heroja iz Velikog rata. Pećanac je u početku odbijao saradnju sa Nemcima, ali su njegov egoizam i pohlepa, kao i činjenica da je politički bio skrajnut uoči rata, presudili da prihvati pregovore sa Nemcima.

Posle nagovaranja koja su trajala godinu dana, u februaru 1941. Kosta Pećanac je u pratnji Vere Pešić i Karla Krausa otputovao u Sofiju. Tamo se u dvorcu bugarskog cara Borisa sastao sa rajhsmaršalom Hermanom Geringom. Pristao je da se obaveže da ako Jugoslavija stupi u rat da se njegovi četnici neće boriti protiv Nemaca, i za to mu je isplaćeno 200.000 rajhsmaraka.

Maršal Gering je dogovor navodno prokomentarisao rečima:

"Čini mi se da smo ovoga platili više no što vredi".

Posle Martovskog puča 1941. novi predsednik nove Jugoslovenske vlade, đeneral Simović, naredio je da se Vera Pešić kao nemački špijun, uhapsi i deportuje u Lebane.

Tu je u društvu svoje majke dočekala početak Aprilskog rata. Kao svog proverenog agenta Nemci je već 14. aprila 1941. godine odvode u Beograd i ona počinje da radi u centrali Gestapoa za Srbiju.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.