LEPA I SMRTONOSNA: Ona je bila srpska Mata Hari, najpoznatiji naš špijun!
Foto: Printscreen Facebook / СТАРЕ ЛЕСКOBАЧКЕ ИЗРЕКЕ И ИЗРАЗИ

privlačila je i žene i muškarce

LEPA I SMRTONOSNA: Ona je bila srpska Mata Hari, najpoznatiji naš špijun!

Član centralnog komiteta komunističke partije, svemoćna gestapovka, uticajna ličnost u srpskoj vladi, rušilac četničkog pokreta, tajni agent
Objavljeno: 17:17h

Sve vreme Vera je, prema instrukcijama majora Slavka Radovića, prikupljene podatke delila sa Jugoslovenskom Službom, a Nemcima, Englezima i Francuzima prenosila samo birane podatke. Naravno, sve vredne informacije koje su prošle kroz njenu obradu stizale su i do CK KPJ.

Jugoslovenska kontraobaveštajna služba nije bila baš zadovoljna Verinom ljubavnom vezom sa Lili fon Malczan, ali je to tolerisala jer su joj Verine usluge bile neophodne.

U jesen 1939. godine, Veru Pešić je i zvanično zavrbovao za rad u nemačkoj obaveštajnoj službi BSD i Gestapou, major Karl Lotar Kraus, šef Gestapoovog Šestog odelenja sa sedištem u Beogradu. Vera i Kraus su brzo stupili i u ljubavnu vezu, te ona postaje jedan od najznačajnijih nemačkih špijuna u Jugoslaviji.

Pošto je još 1940. ljubavna veza Pešićeve i Krausa bila očigledna, baš kao i Verina otvorena kolaboracija sa Nemcima, ona je isključena iz obaveštajne mreže Jugoslovenskog generalštaba. Ubrzo ju je pod optužbom za špijunažu uhapsila beogradska policija. U zatvoru su je surovo ispitivali i tukli. Na intervenciju Krausa i nemačke Vlade kod Kneza namesnika Pavla, Vera Pešić je ubrzo oslobođena.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.