PRAVA ISTINA O DEDA MRAZU: Kladimo se da ovo niste znali! (FOTO)
Foto: Reuters, Ilustracija/Espreso.co.rs

ko je on?

PRAVA ISTINA O DEDA MRAZU: Kladimo se da ovo niste znali! (FOTO)

Postoji više verzija priče, a najpopularnija je svakako ona koja opisuje Deda Mraza u crvenom odelu, sa dugom belom kosom i bradom koji se vozi sankama koje vuku irvasi..
Objavljeno: 14:14h

Zanimljiva je i anegdota u kojoj se govori da se su irvasi koji vuku njegove sanke isključivo ženke jer je njihova sezona parenja malo pre Božića, a poznato je da mužijacima rogovi otpadaju posle parenja, pa postaju preumorni da bi vukli sanke.

Sećate se da se na svim slikama nalaze irvasi koji imaju rogove?

foto: Reuter

Naravno, neizostavna je priča o Svetom Nikoli koji je prema legendi zapravo Deda Mraz. Sveti Nikola je zapravo bio episkop u jednoj pokrajini vizantijske Anadolije. Bio je poznat po tome što je siromašnima davao novac i što je pomagao deci. On je kroz prozor ubacivao vreće sa zlatnicima, ali je tokom vremena ova priča menjana, pa je u jednoj verziji on ubacivao novac kroz dimnjak.

foto: Reuter

Sada kada znate sve verzije priče o najboljem deki na svetu koji leti po nebu i usrećuje dobru decu poklonima tačno u ponoć, možete izabrati verziju u koju ćete najviše "verovati". Najbitnije je da legenda ma kakva god ona bila, i dalje živi jer je ona neizostavni deo cele novogodišnje euforije.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.