PRAVA ISTINA O DEDA MRAZU: Kladimo se da ovo niste znali! (FOTO)
Foto: Reuters, Ilustracija/Espreso.co.rs

ko je on?

PRAVA ISTINA O DEDA MRAZU: Kladimo se da ovo niste znali! (FOTO)

Postoji više verzija priče, a najpopularnija je svakako ona koja opisuje Deda Mraza u crvenom odelu, sa dugom belom kosom i bradom koji se vozi sankama koje vuku irvasi..
Objavljeno: 14:14h

Svake godine pred praznike se potežu slična pitanja, kako je nastala priča o Deda Mrazu, ko ga je "smislio" i koja je prava legenda? Jedno znamo sigurno, Deda Mraz je ljubazni dekica koji širom sveta deli poklone deci za Novu godinu, Božić ili za Svetog Nikolu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

foto: Reuter

Ne može se tačno odrediti gde je i kada nastala priča o Deda Mrazu, pošto ona ima mnogo varijacija i došla je tokom istorije u dodir sa mnogim kulturama i religijama.

Prema slovenskoj legendi, Deda Mraz je bio zli čarobnjak koji je voleo da krade i zaleđuje decu, a roditelji su morali da mu daju poklone kako bi im on vratio decu. Ipak, kasnije se ploča skroz obrnula, pa je on postao deka koji deli poklone. Najverovatnije se radi o hrišćanskom uticaju.

foto: Reuter

Zašto mrzim novogodišnju euforiju u novembru? Sve bih ja to UKINULA! (FOTO) (GIF)

Ni boja njegove odeće nije oduvek bila crvena. To je sve zavisilo od podneblja do podneblja, pa je on nekada bio u plavom, a nekada u crvenom kaputu.

foto: Reuter

Postoji i priča da je Koka-kola kreirala crveno odelo Deda Mrazu za potrebe svojih reklama i da je onda ono ostalo prihvaćeno do danas.

Nakon boje odela, sporno je i mesto u kojem on živi. Iako svi misle da je došao iz Laponije ili sa Severnog pola, sve nordijske zemlje ga svojataju i tvrde da je potekao baš iz njih. Na Aljasci postoji turistička atrakcija Deda Mrazove kuće, a prema pošti Kanade, Deda Mraz živi na njihovoj teritoriji.

foto: Reuter

Rusija je jedina zemlja u kojoj Deda Mraz nema irvase, dok su u svim drugim zemljama one obavezno prevozno sredstvo.Takođe, postoje priče da su to zapravo skroz obični irvasi, samo što dobiju moć letenja oko Božića ne bi li pomogli Deda Mrazu da podeli poklone.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.