DA LI STE SRPSKI NACIONALISTA? Ko vam je draži, DRAŽA ILI SLOBA, VUK ILI ŠEŠELJ? (FOTO) (VIDEO)
Foto: Profimedia, Dragana Udovičić, Dragan Kadić, Damir Dervišagić

učimo li na greškama?

DA LI STE SRPSKI NACIONALISTA? Ko vam je draži, DRAŽA ILI SLOBA, VUK ILI ŠEŠELJ? (FOTO) (VIDEO)

Sociolozi kažu da je odgovornost na onima koji su devedesetih vodili državu i koji se sa ekstremnim nacionalistima nisu suočili na vreme

Objavljeno: 21:10h

Mi koji gledamo u Boga živoga u ovome divnom i belome gradu znamo i nedeljom da na ovom trgu prošeta naš Živojin Mišić u društvu sa Kajafom, vidimo i da im se tu, gde bi drugo, nago kod “Ruskog cara” pridruži i Stepa Stepanović i odjednom, na kratko i Radovan, Mladić, i naš predsednik Karadžić. Sednu kod “Ruskog cara”, a kod koga će, i dogovore se i kad će, i s kim će, i dokle će. Bog vas pogledao. Hag, da, divno je rekao naš general, Had. General kome i ovoga puta čestitam što je u penziji, bilo bi tužno da je u ovom sramnom miru aktivan".

foto: Nebojša Mandić

Na drugoj strani, brojni su primeri onih koji tvrde da je nacionalizam "najveći srpski neprijatelj". Takođe, dosta je i onih koji o nacionalizmu pričaju kao "prvom utočištu bednika i hulja, kao i onih koji tvrde da je on - "poslednje utočište za nitkove".

- Nacionalizam se može potisnuti, ali uvek će se neko naći da igra na tu kartu. I uvek će se nacionalisti prikloniti crnom đavolu ako im ide na ruku. Ištvan Bibo, cenjeni i citirani istoričar, pisao je o bedi malih istočnoevropskih naroda koji sa bedom svojih nacionalizama vrebaju nekakvih svojih pet minuta, jer oni su "podstanari istorije, svet sa ivice". Lično mislim da je nacionalizam najveći srpski neprijatelj - govorio je poznati književnik Mirko Kovač.

Zoran Živković, nekadašnji premijer, objašnjava da je nacionalizam u Srbiji uvek prisutan u trenucima kada vlast "raspiruje vatru“ i to može da se radi direktno i indirektno.

foto: Profimedia

"Direktan nacionalizam je poput onog koji je izražavan devedesetih godina, a indirektan nacionalizam, koji možemo nazvati i salonskim, bio je prisutan u Koštuničinoj vladi, ali i u ovoj sada. Odlikuju ga velike reči poput nikad ovo, nikad ono, bez spremnosti da se preduzmu konkretni koraci, što kod građana jača osećaj nacionalizma. Taj nacionalizam ne predstavlja opasnost za izazivanje novog rata, ali sprečava dalji razvoj demokratskog društva", napominje Živković.

Poslušajte kako nacionalizam definiše Rambo Amadeus:

A šta vi mislite o tome? Da li ste vi nacionalista i da li podržavate one koji se tako predstavljaju?

Vojislava Šešelja svih ovih godina ili njegovog kuma Vuka Draškovića, nekad, koji je u međuvremenu batalio nacionalističke staze i bogaze?

I da li su Draža Mihailović i Slobodan Milošević, svaki na svoj način, bili (srpski) nacionalisti?

Svoje stavove i razmišljanja ostravite nam u komentarima!

(I. M.)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.