ČEDOMIR ANTIĆ TVRDI: Levičari su prekinuli tribinu, ONI TERORIŠU CEO FAKULTET! (VIDEO)
Foto: beta

incident

ČEDOMIR ANTIĆ TVRDI: Levičari su prekinuli tribinu, ONI TERORIŠU CEO FAKULTET! (VIDEO)

Sukob se dogodio na promociji knjige "Istorija Republike Srpske" koju je organizovala studentska organizacija "Sistem vrednosti"
Objavljeno: 16:59h

- Nismo videli ni jednu oznaku fašističku, niti je bilo posle prekida, ne znam zašto bi neki fašista prekidao Peđu Markovića ili Čedomira Antića, ali znam zašto je neki anarhista to pokušao - jer su nezadovoljni obavljanjem jednog posla, jednog zlog posla koji već deset godina obavljaju na Filozofskom fakultetu - ekao je Antić. Nemanja Dević bio je prvi govornik i tokom njegovog izlaganja upala je grupa od oko 20 mladića, koji su, kaže Dević, od ranije poznati na fakultetu, i da su bili organizatori i učesnici blokade fakulteta, iako nisu njegovi studenti, navode Novosti. - Došli su do nas, ispred katedre i počeli da nam se smeju u lice - priseća se Dević nemilog događaja.

foto: prtsc/marija marić

- Nastavio sam da govorim, a oni da remete izlaganje. Tada je iz publike ustala grupa od sedam - osam mladića koja je krenula da se suprotstavlja ovima koji su upali, da ih upozorava na ponašanje... Počelo je koškanje, vređanje, ali nije bilo fizičkog obračuna - kaže on. Dević kaže da je nekoliko policajaca u civilu zamolilo grupu huligana da izađu, što su oni učinili. Jedna od studentkinja, koja je prisustvovala skupu, rekla je da su među prisutnima na skupu bili i mladići za koje je kasnije saznala da pripadaju organizaciji "Nacionalni srpski front" i koji su fizički napali studente, udarajući ih kaišem i rukama po glavi. - Vređali su prisutne studente na verskoj, rasnoj, nacionalnoj i seksualnoj osnovi, dobacujući studentkinjama seksističke uvrede i pretnje silovanjem. Jedan od nacista je pretio i nožem studentima - rekla je ona. Prema njenim rečima, mladići koji su napali studente pripadnici su organizacije koju predvodi Goran Davidović zvani "Firer" i koja je pre par meseci pokušala da maršira Beogradom.

foto: prtsc/marija marić

Firer je javnosti poznat po sličnim incidentima, poput upada na tribinu novosadskog Filozofskog fakulteta pre 10 godina, kada je sa grupom svojih pristalica napao studente, zbog čega je uhapšen. Student Filozofskog fakulteta tvrdi da nisu "desničari" prekinuli tribinu i izazvali incident, ali ne demantuje njihovo nasilničko ponašanje, niti uzvikivanje nacističkog pozdrava. Navodi da je održavanje tribine, tokom koje je prezentovana knjiga "Istorija Republike Srpske", pokušala da spreči, na samom početku, grupa "levičarski nastrojenih studenata", koja je "upala" na tribinu, ali ih je druga grupa, "desničarska", omela u tome. Taj student, međutim, ne osporava navode o tome kako su se oni ponašali, niti da su uzvikivali neprimerene nacističke pokliče.

(Espreso.co.rs / RTS)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.