Parče srpske istorije: Vodimo vas u kuću u kojoj je kralj Petar proveo poslednje dane (FOTO)
Foto: Filip Plavčić

kao da je vreme stalo

Parče srpske istorije: Vodimo vas u kuću u kojoj je kralj Petar proveo poslednje dane (FOTO)

Ušuškana među krošnjama drveća, daleko iza ogromne, pomalo zarđale gvozdene kapije, ova kuća krije priče važne za srpsku istoriju
Objavljeno:

Stalna postavka u Kući kralja Petra I dopunjena je 16. avgusta 2015. godine, na godišnjicu njegove smrti, postavljanjem replike kraljeve vojne uniforme.

Replika vojne uniforme Kralja Petra Prvog Karađorđevića iz Prvog svetskog rata ima za cilj da i na ovaj način približi posetiocima nacionalnu istoriju i predstavi jedan segment biografije vladara značajnog u novijoj srpskoj istoriji.

foto: Filip Plavčić

U ostalim prostorijama kuće može se pogledati izložba "Vojska kralja Petra I" na akvarelima Pavla Vasića.

Izložba svim posetiocima u sažetom obliku prikazuje izgled srpske vojske u godinama najveće slave, ratnih priprema, stradanja i pobede.

foto: Filip Plavčić

Petar I Karađorđević bio je kralj Srbije, od 1903. do 1918. i kralj Srba, Hrvata i Slovenaca od 1918. do 1921. godine.

Bio je Karađorđev unuk i treći sin Perside i kneza Aleksandra Karađorđevića, koji je bio prisiljen da abdicira nakon Svetoandrejske skupštine. Petar je sa porodicom živeo u inostranstvu. Borio se u francuskoj vojsci u Francusko-pruskom ratu. Pridružio se kao dobrovoljac pod pseudonimom Petar Mrkonjić u Bosanskohercegovačkom ustanku protiv Osmanskog carstva.

Bio je oženjen 1883. godine crnogorskom princezom Zorkom, ćerkom kneza Nikole. Sa njom je imao petoro dece, uključjujući i naslednika Aleksandra.

foto: Filip Plavčić

Nakon smrti oca 1885. godine, Petar je postao glava dinastije Karađorđević.

Posle Majskog prevrata i ubistva kralja Aleksandra Obrenovića 1903. godine, izabran je za kralja Srbije. Kao kralj zalagao se za ustavno uređenje zemlje i bio je poznat po svojoj liberalnoj politici.

Kralj Petar je bio vrhovni komandant srpske vojske u Balkanskim ratovima. Zbog starosti je 24. juna 1914. godine preneo kraljevska ovlašćenja na prestolonaslednika Aleksandra.

foto: Arhivska fotografija

U Prvom svetskom ratu povlačio se sa vojskom preko Albanije. Pošto je bio kralj Srbije tokom perioda velikih srpskih vojnih uspeha, u srpskom narodu ostao je zapamćen kao kralj Petar Oslobodilac, poznat i kao Stari krlaj.

U kući na Senjaku uselio se 24. septembra 1919. godine i u njoj je živeo sve do smrti 16. avgusta 1921. godine.

(S. Kostić)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.