Parče srpske istorije: Vodimo vas u kuću u kojoj je kralj Petar proveo poslednje dane (FOTO)
Foto: Filip Plavčić

kao da je vreme stalo

Parče srpske istorije: Vodimo vas u kuću u kojoj je kralj Petar proveo poslednje dane (FOTO)

Ušuškana među krošnjama drveća, daleko iza ogromne, pomalo zarđale gvozdene kapije, ova kuća krije priče važne za srpsku istoriju
Objavljeno:

Posle njegove smrti pokrenuta je inicijativa da se kuća na Senjaku, proglasi za Muzej kralja "Oslobodioca". Sa tom namerom, kuća je od trgovca Pavlovića otkupljena 1924. godine i dodeljena Ministarstvu prosvete.

Tek 2010. godine, na inicijativu opštine Savski Venac koja ju je adaptirala, ona postaje savremeni kulturni centar.

Danas, u kući koja je pretvorena u muzej, stalna postavka u Memorijalnoj sobi Kralja Petra I Karađorđevića predstavlja jedinstveno medijsko iskustvo u domaćoj muzejskoj praksi.

foto: Filip Plavčić

Osnovu postavke čini mozaik sastavljen od više stotina različitih fotografija postavljenih i dizajniranih tako da, na površini dominantnog zida u Memorijalnoj sobi, zajedno grade portret Kralja Petra I Karađorđevića. Fotografije sakupljene iz brojnih državnih institucija i privatnih kolekcija prikazuju kralja, njegovu porodicu, savremenike, događaje i ostale elemente koji zajedno čine istorijski portret ličnosti.

foto: Filip Plavčić

Uz pomoć aplikacije za smart telefon ili tablet računar postavljen u Memorijalnoj sobi, posetioci otkrivaju dodatne multimedijalne sadržaje u proširenoj stvarnosti, povezane sa portretom i pojedinačnim fotografijama koje ga grade. Hronološki postavljene fotografije sa informacijama o najznačajnijim momentima iz života kralja, snimak krunisanja, trodimenzionalni model krune u prostoru i interaktivne pozivnice predstavljaju prvi korak u digitalnoj nadgradnji i rekonstrukciji Memorijalne sobe Kralja Petra I Karađorđevića.

foto: Filip Plavčić
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.