POTVRĐENO PISANJE ESPRESA,  OGLASIO SE ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA i otklonio sve nedoumice oko VOZAREVOG KRSTA!
U tehničkoj dokumentaciji koja je dostupna javnosti beogradskog Zavod za zaštitu spomenika kulture, firma KOTO d.o.o. obavezuje se da Vozarev krst, koji se inače smatra prvim javnim spomenik kulture u glavnom gradu, očisti, sanira i zaštiti, Foto: Stefan Kojić, Printscreen / Twiter

regularna procedura

POTVRĐENO PISANJE ESPRESA, OGLASIO SE ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA i otklonio sve nedoumice oko VOZAREVOG KRSTA!

Svi su se digli na noge i osuli paljbu po gradskoj vlasti bez razloga

Objavljeno:

Nakon što se na društvenim mrežama pojavila fotografija Vozarevog krsta na Vrčaru koji je ofarban u crveno, mnogi su poveli polemiku da je neko oskrnavio spomenik koji je kulturno dobro grada Beograda.

Sada su se oglasili iz Zavoda za zaštitu spomenika.

Svi su se digli na noge i osuli paljbu po gradskoj vlasti, pitali se čemu se tu radi, ko je to smeo da uradi, zašto niko ne reaguje, kakav je to vandalski čin.

Ekipa Espresa i izašla na teren kako bi saznala o čemu se zapravo radi.

Podsećamo, radnici koje je angažovala firma za restauraciju spomenika nam je rekla istinu uvezi sa farbanjem Vozarevom krsta.

- Što nas toliko pljulju po društvenim mrežama, a ne znaju ni o čemu se radi, niti kakva je procedura. Dakle, prvo smo premazali specijalnom bojom, zatim peskirali i ostavili da odstoji ne bi li kamen poprimio malo crvene boje. Kako je spomenik stari i dotrajao, vreme je bilo za obnovu. Svi valjda znate da je on u početku bio svetlo crvene boje. Ne bih više ništa dodao, - objasnio nam je jedan od radnika, a ime firme koju je angažovao Zavod za zaštitu spomenika nije hteo da pominje.

Nakon pisanja Espresa, oglasio se i Zavod za zaštitu spomenika i potvrdio navode:

- Kako je postojeća obloga od veštačkog kamena u prethodnom periodu više puta segmentno obnavljana, izuzev planiranih radova na sanaciji trenutnih oštećenja, izvršena je i konsolidacija svih površina, nanošenjem konsolidujućeg sredstva premazivanjem. Primenjeni postupak je proizveo efekat crvenog obojenja na spoljnim površinama. Dobijeni crveni film je peskiranjem uklonjen, a obloga od veštačkog kamena je konsolidovana. Po završnom pranju i čišćenju, po svim površinama spomenika će biti naneta hidrofobna i aseptička zaštita“, navodi se u saopštenju.

U tehničkoj dokumentaciji koja je dostupna javnosti beogradskog Zavod za zaštitu spomenika kulture, firma KOTO d.o.o. obavezuje se da Vozarev krst, koji se inače smatra prvim javnim spomenik kulture u glavnom gradu, očisti, sanira i zaštiti, a to podrazumeva četiri faze.

Čišćenje koje se vrši neagresivnim sredstvima, kako ne bi došlo do degradacije kamena, čišćenje grafita sa kamenih površina spomenika, gde se ističe da se „mora voditi računa da ne dođe do oštećenja tretiranih kamenih površina“.

Treća faza jeste faza sanacije svih oštećenih površina od veštačkog kamena, koju treba izvršiti u skladu sa hemijskim i fizičkim svojstvima postojećeg veštačkog crvenkastog kamena, od koga je spomenik i izgrađen, dok bi četvrtu, završnu, fazu činilo nanošenje hidrofobne i aseptičke zaštite po celokupnoj površini spomenika.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.