OVO JE PRAVA ISTINA O FARBANJU CRVENOG KRSTA U CRVENO: Da li vas ovo IZNENAĐUJE? (FOTO) ( VIDEO)
Mnogi su bili zgroženi ovim postupkom, Foto: Stefan Kojić

nije onako kao što izgleda

OVO JE PRAVA ISTINA O FARBANJU CRVENOG KRSTA U CRVENO: Da li vas ovo IZNENAĐUJE? (FOTO) ( VIDEO)

Radnici koje smo tamo zatekli su nam razjasnili

Objavljeno: 14:56h
Jelena Čabović

Beograđani, a pogotovu Vračarci bili su zgroženi postupkom koji su videli u delu grada poznatijem kao Crveni krst.

Naime, prisutni su bili zgroženi situacijom kada su zaposleni iz firme koji su zaduženi za restauraciju spomenika farbali Vozarev krst u crvenu boju, pa su se uplašili i zapitali ko to i zbog čega ima ovako suludu ideju.

Odmah su društvene mreže bile preplavljene fotografijama zluradim i podsmešljivim komentarima poput :

Inače, ovaj krst podigao je Grigorije Vozarević - pisac i istoričar i isprva je bio drveni. Vremenom je naziv "crveni krst" prešao u rutinu, i postao naziv za ovaj lepi deo Vračara, jer su kasnije dotrajao drveni krst obnovili u crvenom veštačkom kamenu.

1 / 5 Foto: Stefan Kojić

Dežurni imači mišljenja sa Twitera su znali i kojoj vrsti boje se radi, pa su doneli zaključak:

Kako se ne bismo dopisivali na društvenim mrežama i nagađali o čemu se radi, otišli smo do Vozarevog krsta da ispitamo o čemu se tu zapravo radi.

Radnici koje smo tamo zatekli su nam razjasnili:

" Kako šta radimo? Zavod za zaštitu spomenika je naložio da ovo sredimo - rekao je jedan od radnika, dok je drugi bilo malo rečitiji:

-Što nas toliko pljulju po društvenim mrežama, a ne znaju ni o čemu se radi, niti kakva je procedura. Dakle, prvo smo premazali specijalnom bojom, zatim peskirali i ostavili da odstoji ne bi li kamen poprimio malo crvene boje. Kako je spomenik stari i dotrajao, vreme je bilo za obnovu. Svi valjda znate da je on u početki bio svetlo crvene boje. Ne bih više ništa dodao, - objasnio nam je jedan od radnika, a ime firme koju je angažovao Zavod za zaštitu spomenika nije hteo da pominje.

Stari Beograđani su ovaj deo Vračara tako imenovali zbog crvenog mermera od koga je napravljen spomenik davne 1933. godine.

Inače, ovaj deo Vračara se zove se Crveni krst, a to ime je potpuno pogrešno.

Pravo ime ovog kraja je Vozarev krst, upravo po krstu koji je postavljen u parku preko puta Beogradskog dramskog pozorišta. Podignut je 1847. godine. a predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture. Savremenici su podizanje krsta tumačili ne samo kao simbol vere, već i kao znak oslobođenja – simbol pobede. Stoga se ovaj krst smatra prvim javnim spomenikom u Beogradu.

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.