EPS NAJVIŠE ULAŽE U ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE: Investicije u ZELENIJU budućnost
EPS je ekološki svesna kompanija, Foto: PROMO

ekološka svest

EPS NAJVIŠE ULAŽE U ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE: Investicije u ZELENIJU budućnost

EPS preduzima sve neophodne mere za očuvanje i zaštitu voda. Na području Zavojskog jezera deo tih aktivnosti je i poriblјavanje

Objavljeno:

Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ uložilo je u projekte zaštite životne sredine više od 320 miliona evra i do 2025. godine investicije u tom pravcu dostići će 860 miliona evra da bi Srbija ispunila svoje obaveze prema Evropskoj uniji i Energetskoj zajednici. EPS prati strateški pravac Srbije koji je definisan u nacionalnim dokumentima i planira i realizuje projekte kojim će, između ostalog, smanjiti emisije štetnih gasova iz termopostrojenja za čak devet puta. To će biti omogućeno investicijama od oko 650 miliona evra samo u zaštitu vazduha, što se odnosi na odsumporavanje dimnih gasova i smanjenje azotnih oksida.

Izgradnja postrojenja za odsumporavanje na blokovima A3-A6 na TENT A u Obrenovcu jedan je od najznačajnijih ekoloških projekata kojim se obezbeđuju uslovi za nastavak njihovog rada u skladu sa najvišim standardima.

Takođe, oko 53 miliona evra je namenjeno za zaštitu zemlјišta (regulisanje deponija pepela), oko 43 miliona evra će se iskoristiti za zaštitu voda (postrojenja za preradu otpadnih voda, monitoring površinskih i podzemnih voda), oko 115 miliona evra iznosiće ulaganja u upravlјanje otpadom i oko pola miliona evra biće investirano u reorganizaciju sistema zaštite životne sredine.

Ovogodišnja jesen u ogranku TENT, kada je reč o biološkoj rekultivaciji, proteći će u znaku hidrosetve na deponiji pepela i šlјake TENT B. Reč je o novoj tehnologiji koja se prvi put primenjuje. Zasejano je i oko četiri hektara novoizgrađenog nasipa na deponiji pepela i šlјake TENT A i jedan hektar novoizgrađenih nasipa na deponiji pepela i šlјake TENT B. Planirana je i sadnja ukupno 3.500 sadnica bagrema i dafine.

foto: PROMO

Pri ogranku „TE-KO Kostolac“ počela je izgradnja vetrozaštitnog nasipa, jedne od preventivnih mera koje se preduzimaju za sprečavanje razvejavanja sa deponije pepela i šlјake na prostoru nekadašnjeg kopa „Ćirikovac“. Takođe, u fazi projektovanja je sistem kvašenja na kaseti deponije u Ćirikovcu.

Na Površinskom kopu „Drmno“ tokom ove i naredne godine nastaviće se tehnička i biološka rekultivacija zemlјišta. Tehničkom rekultivacijom obuhvaćen je prostor od oko 160 hektara. Novim zasadima biće uređena površina od oko 60 hektara.

EPS preduzima sve neophodne mere za očuvanje i zaštitu voda. Na području Zavojskog jezera deo tih aktivnosti je i poriblјavanje. Pozitivne efekte poriblјavanja potvrdio je i monitoring JP „Srbijašume“ kojim je konstatovano povećanje riblјeg fonda, prvenstveno deverike, šarana i potočne pastrmke na području hidroakumulacije Zavoj i celog slivnog područja.

Struktura investicija

U poslednjih 15 godina EPS je ubedlјivo najviše uložio u zaštitu životne sredine u Srbiji, odnosno projekte održivog razvoja. To obuhvata i projekte koji se tiču povećanja udela obnovlјivih izvora energije u proizvodnji, zatim povećanju energetske efikasnosti, efikasnijem korišćenju uglјa upravlјanjem kvalitetom i smanjenju gubitaka na mreži. U te oblasti biće uloženo 2,3 milijarde evra do 2025. godine.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.